Jostein Haugvaldstad har vært med i Mastra IL siden 1962.|Silje Hagen og Jostein Haugvaldstad.|Fotballungdommer på Mosterøy tidlig i 30-årene. Karl Woll (første rekke t.v.), Daniel Galta, Harald Dirdal, Eivind Dyskeland, Erling Sokn, Olav Hodnefjell, Kalmer Dyskeland. Ivar Hodnefjell (andre rekke), Arne Woll, Olav Edland, Dagfinn Edland, Jon Karstensen og John Hodnefjell.|1950: Peder Årebråt (bakerst t.v.), Arne Sunnanå, Ingolf Skibenes, Georg Haugvaldstad, Henry Haugvaldstad, Sigurd Hodnefjell, Inge Døskeland, Jakob Skibenes, Leiv Voll (foran t.v.), Odd Pedersen og Erling Olsen.|1964: 6.-divisjonslaget. Nikolai Edland (bakerst t.v.), Martin Aske, Arnt Olsen, Kjell Aske, Harald Haugvaldstad, Knut Sørheim, Odd Aske (foran t.v.), Anders Aske, Arvid Østhus, Arvid Olsen og Oddbjørn Njå.|Hetlandsgata 23. var i 60-årene hybelhus for Mosterøy-ungdommer, og i flere år var hyblene styrelokaler for Mosterøy Idrettslag.|1985: Lene Finnesand ble ryfylkemester i kule.|1989: Mosterøy- og Rennesøy-jentene på hvert sitt lag.

MOSTERØY:

Fotballinteressen var stor, men mangel på bane hindret dem i å spille kamper med andre lag. I starten foregikk treningene på Grønevoll og baller ble kjøpt på spleis.,

I 1945 skaffet de seg drakter av hvetemel-sekker og Marshallhjelp-skjorter. Og året etter ble laget stiftet.

Fotballungdommer på Mosterøy tidlig i 30-årene. Karl Woll (første rekke t.v.), Daniel Galta, Harald Dirdal, Eivind Dyskeland, Erling Sokn, Olav Hodnefjell, Kalmer Dyskeland. Ivar Hodnefjell (andre rekke t.v.), Arne Woll, Olav Edland, Dagfinn Edland, Jon Karstensen og John Hodnefjell. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Fikk ildsjelprisen

Det første styret besto av Leiv Edland, Arne Sunnanå, Einar Kaada, Sigurd Døskeland og Kristoffer Hodnefjell. I starten spilte de bare privatkamper mot Rennesøy IL, Åmøy IL og Finnøy IL.

- Jeg var ni måneder da klubben ble stiftet, sier Jostein Haugvaldstad (75).

Han har vært med siden 1962. I sommer fikk han tildelt Sparebankstiftelsen SR-bank sin ildsjelpris for å ha vært medlem i 50 av 75 år.

- I starten så ryddet ungdommene marken på Grønevoll og spilte der. Før krigen tok en som bodde i Oslo med seg en ball når han kom hjem slik at en kunne spille, forklarer han.

1950: Peder Årebråt (bakerst t.v.), Arne Sunnanå, Ingolf Skibenes, Georg Haugvaldstad, Henry Haugvaldstad, Sigurd Hodnefjell, Inge Døskeland, Jakob Skibenes, Leiv Voll (foran t.v.), Odd Pedersen og Erling Olsen. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Mistet spillere

På 60-tallet var det mange som flyttet fra øya og til byen. Laget mistet da flere spillere, men for å løse dette spilte både unge og eldre sammen på kveldstid.

- Jeg husker at jeg fikk en sekk med sagspon fra sagbruket og brukte det til å merke banen. Dette gjorde vi vanligvis 2. påskedag og det markerte at sesongen var i gang, sier han.

- På den tiden trente vi bare på sommeren, men etter hvert gjorde vi det hele året.

Banen ble bygget på dugnad og åpnet i 1950/51 på samme sted som dagens kunstgressbane. Denne ble utvidet i 1970 for at laget skulle få lov til å spille i 4. divisjon.

1964: 6.-divisjonslaget. Nikolai Edland (bakerst t.v.), Martin Aske, Arnt Olsen, Kjell Aske, Harald Haugvaldstad, Knut Sørheim, Odd Aske (foran t.v.), Anders Aske, Arvid Østhus, Arvid Olsen og Oddbjørn Njå. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Klubbhus i byen

Først i 1963 fikk de et brukbart lag og begynte å vinne kamper. Året etter gikk de fra den lokale øyaserien til fotballkretsens divisjons-fotball.

Laget ble større og de hadde A-lag, seniorlag, juniorlag, et småguttelag og jenter i håndballserien. De fikk tildelt treningstimer i gymsalen på Rennesøy skule og kommunen bevilget penger til skyss over fjorden.

- På 70-tallet var det så lite ungdom igjen her at vi begynte å trene i byen og hadde noen år klubbhus i Hetlandsgata i Stavanger, sier han.

- Da var det bare noen få aktive seniorer som bodde på Mosterøy og de pendlet til byen for å trene. Resten bodde fast i byen.

Hetlandsgata 23. var i 60-årene hybelhus for Mosterøy-ungdommer, og i flere år var hyblene styrelokaler for Mosterøy Idrettslag. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Startet med friidrett

De fortsatte å vokse og ti år etter startet de en egen friidrettsgruppe for å gi et tilbud til dem som ikke spilte fotball eller håndball.

- Det fantes nesten ikke noe annet fritidstilbud her ute, så det var stor oppslutning om idretten og spesielt fotball, sier han.

- Hvis du for eksempel skulle på kino i byen måtte du gå før filmen var ferdig for å rekke båten hjem. Den siste gikk kl. 23. Klubben ble derfor veldig viktig for de som bodde her. Nå er det jo tusen ting du kan holde på med.

1985: Lene Finnesand ble ryfylkemester i kule. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Fra tre til en

I 1985 startet byggingen av en bane med internasjonale mål og den ble åpnet to år senere med kamp mot Bryne. Da Mastrahallen åpnet i 1990 strømmet folk til kamper og arrangementer.

- Tunnelene åpnet i 1992. Det gjorde det enklere for oss å samle treningen på ett sted, men samtidig gjorde det at noen av de beste spillerne dro til byen for å strekke seg litt. Men folk fra byen kom også hit for å spille, sier han.

https://www.oyposten.no/2021/03/03/i-ar-blir-klubben-75-ar/

I 2000 ble Åmøy IL, Rennesøy IL og Mosterøy IL slått sammen.

- Det var lite aktive folk på øyene og det var vanskelig å finne nok tillitsvalgte som hadde lyst til å stille opp, forklarer Haugvaldstad.

- Vi fant ut at hvis vi skulle ha et idrettstilbud her ute måtte vi slå oss sammen. Alt ble mye enklere når det bare var ett lag.

1989: Mosterøy- og Rennesøy-jentene på hvert sitt lag. Foto: FOTO: Bok: Leik over Grønevoll

Valgte den eldste klubben

Siden Mosterøy IL var den eldste klubben valgte de å bygge videre på denne bare med et nytt navn. I starten het de Rennesøy Mosterøy IL, men da de skulle velge nytt sto det mellom Mastra, Utstein, Mosterøy og Rennesøy.

- Jeg stemte for Utstein i starten, men det navnet falt raskt bort. Da det sto mellom Mastra, Mosterøy og Rennesøy valgte jeg Mastra. Både Mastrafjorden og Mastrahallen talte for det, sier han.

- Det var et navn som alle kunne leve med og som bandt øyene sammen.

https://www.oyposten.no/2021/01/20/flere-har-fatt-skader-na-ber-hodnefjell-kommunen-om-hjelp/

Har jubileum i år

I juli er det 75 år siden det hele startet. Det synes daglig leder Silje Hagen er stas og forteller at hun ønsker å gå tilbake til klubbens identitet og ha fokus på historien.

- Vi gikk fra å ha tre til bare en og vi ønsker å vise at vi er en klubb for alle øyene. Siden 1963 har vi vært en fleridrettsklubb. Turn er den største etter fotballen, sier Hagen.

- Friidrettslaget måtte vi legge ned for noen år siden fordi det ikke var nok interesse for det. Før koronaen hadde vi nedgang i håndballen, men nå har det tatt seg opp igjen. Det er mange som ønsker å prøve det.

Silje Hagen og Jostein Haugvaldstad gleder seg til den store feiringen.

Fremover skal de gjøre det enklere for Rennesøybuen å kunne drive med flere aktiviteter på en gang.

- Vi har medlemmer som ønsker å delta på to av våre idretter, men nå krasjer treningene, sier Hagen.

- Breddeidretten er det viktigste her ute, så da er det vår jobb å tilrettelegge slik at de kan være med på både fotball og håndball.

Kilde: Bok: Leik over Grønevoll av Mosterøy IL.

https://www.oyposten.no/2021/01/22/jentefotballen-i-mastra-trenger-flere-spillere/