Flere har fått skader. Nå ber Hodnefjell kommunen om hjelp

Helt siden kunstgressbanen på Mosterøy åpnet i 2018 har spillere med jevne mellomrom blitt skadet som følge av det harde underlaget.

  • Terese Torgersen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

FOTBALL:

Da det ble bestemt at det skulle bygges en kunstgressbane ved Mastrahallen ble både kommunen og Mastra idrettslag enige om at de skulle bruke et miljøvennlig underlag.,

Men da banen åpnet oppdaget de at den var hardere enn forventet. Det har ført til at flere har fått økte belastningsskader, spesielt de eldre lagene med bråere bevegelser.

- I starten var vi positive til å bruke underlaget. Vi vil jo være med å ta vare på miljøet, men jeg er veldig skuffet over at en så ny bane ble så hard og har forårsaket så mye skader, sier leder Eirik Hodnefjell i Mastra IL.

- Jeg har fått tilbakemelding fra flere lag som har spillere som har slitt med vondt i bein og knær etter å ha trent der. Sånn skal det ikke være.

https://www.oyposten.no/2021/01/16/lokalfotballen-ligg-i-dvale/

Har ikke gummi

Forskjellen på denne i forhold til den i Vikevåg, er at den på Mosterøy har sand og ikke gummi-fyll.

- Når du bruker kun sand blir underlaget veldig skarpt. Hvis du går på trynet får du fort skrubbsår, sier Hodnefjell.

- Du får heller ikke den dempingen som andre baner har. I tillegg binder og holder sand på fuktigheten. Det gjør at når det er kaldt ute blir banen helt hard som en grusbane. Mens den i Vikevåg drenerer bort vannet, er myk og kan brukes hele året.

https://www.oyposten.no/2020/01/17/fotballen-i-mastra-og-rennesoy-blomstrar-som-aldri-for/

Vurderte alternativer

- Ble dere advart om at dette kunne skje?

- Fagmiljøer fra NFF var skeptiske. De mente valg av ifyll var utdatert og gjorde at vi beveget oss flere år tilbake i tid med tanke på utviklingen av underlag ved å gå kun for sand. Men gummi granulat var fy-fy og skulle ikke brukes, sier han.

Da måtte de se på alternativer. Lederen forteller at det ligger en 12 millimeter gummipad under selve gresset, men at denne ikke gir den dempingen de ønsker.

- Så når brukere har en så negativ opplevelse av sluttresultatet på en ny bane, burde anleggseier hatt større egeninteresse av å se på muligheter for å korrigere og finne forbedringer som kan bedre resultatet for brukerne fremover, sier han.

Nå er det bare de yngste som bruker den, da de eldste har valgt å heller trene på kunstgressbanen i Vikevåg.

https://www.oyposten.no/2020/09/07/vennskapeleg-forbrodring-trass-i-storsiger-i-naboppgjor/

Tatt opp politisk

Forrige uke tok Inger Lise Jørgensen (H) saken opp i Rennesøy kommunedelsutvalg og sa at problemet ble tatt opp på ett års befaringen i 2019.

- Da ble det sendt skriftlig beskjed om dette til Rennesøy kommune. Mastra IL har ikke fått svar på dette. Det fører til at presset på banen i Vikevåg øker. Noe som gir et dårligere tilbud totalt sett i kommunedelen, sa hun.

Jørgensen ba om en forklaring på hvordan dette ble håndtert i 2019. Kommunedirektøren svarte at i tidligere Rennesøy kommune ble det politisk vedtatt at kunstgressbanen skulle ha miljøvennlig dekke uten fyll.

«Kunstgressdekke ble valgt iht. vedtaket. Park og vei har bestilt felttest og vi har fått midlertidig resultatet av testen. Testen mangler ballrulletest som ikke kunne utføres pga. været. Felttesten fullføres så snart været tillater det. Den midlertidige rapporten viser at kunstgresset har bestått testen,» står det i saksdokumentene.

https://www.oyposten.no/2020/04/24/penger-til-idrett-i-finnoy-og-rennesoy/

Venter med avgjørelse

Ifølge Park- og veisjef Bente Marie Johansen i Stavanger kommune venter de nå på svar på ballrulletesten.

- Den er bestilt og vil bli gjort, så snart snøen forsvinner. Når vi har fått svar på den vil vi ha et godt nok grunnlag til å kunne ta en avgjørelse på hva vi skal gjøre videre, sier hun.