– Jeg skal være glad for å bli 80 år gammel, men jeg må innrømme at jeg hadde forventet at helsen skulle være bedre.

Det sier Daniel Nedrebø til Øyposten.

Nedrebø bor i Helgøysund, hvor han har bodd de siste 54 årene. Han er oppvokst på Aubø hvor han jobbet som bonde til han var 25 år gammel.

– Det var egentlig meningen at jeg skulle bli bonde, men det kom litt andre ting i veien, forklarer han.

Var landbruksstudent i Canada

Da Nedrebø ble 20 år dro han til Canada for å studere landbruk. Der holdt han til på en 2000 mål stor gård rett ved grensa til Montana i USA.

– Jeg var der i seks måneder, men de månedene var noen av de beste i mitt liv, forklarer han.

– Jeg lærte utrolig mye og er veldig takknemlig for å ha fått og tatt den sjansen, legger han til.

I tillegg til å ha vært i Canada har Nedrebø også opplevd de fleste andre delene av verden.

– Den eneste plassen jeg ikke har vært er vel Afrika, utover det har jeg vært i flere land i Sør-Amerika og reist rundt på forskjellige øyer i Stillehavet – blant annet Samoa og Tonga hvor jeg har fisket tunfisk, sier han.

Det er altså ingen tvil om at Daniel Nedrebø både har sett og opplevd mye, og på spørsmål om hva som er den fineste plassen i verden svarer han Karibia.

– Men det er viktig å tilføye at øyane i Ryfylke ligger opp mot førsteplassen, det er ikke alle som faktisk vet hvor fint det er her inne.

Kjempet for utviklingen i distriktet

Opp gjennom livet kan Daniel Nedrebø fortelle om en lang kamp han har stått i, nemlig utviklingen i distriktet.

– Det hele startet med at jeg tok over den gamle butikken her på Helgøysund. Da vi startet med butikken var det ikke så mye penger å hente, og det var ikke akkurat noe jeg kunne leve av, forklare han.

LOKAL UTVIKLING: Daniel Nedrebø har lenge kjempet for den lokale utviklingen, men han er nå bekymret for at flere og flere flytter ut av distriktene. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Derfor fant jeg ut at jeg måtte begynne med noe annet, og kjøpte meg derfor inn i et firma på Østlandet som drev med innredning av fjøs, sauehus, grisehus og lignende.

Der jobbet han i fem år, men etter mye reising fram og tilbake så han seg lei og bestemte seg for å begynne med utleiehytter i Helgøysund.

En kamp mot kommunen

Utleiehyttene viste seg allikevel å være litt mer jobb enn Nedrebø hadde forventet. Han forklarer at han jevnlig ble motarbeidet av kommunen som gjorde det vanskelig å få bygget hyttene.

– Det var alltid ett eller annet problem med reguleringsplanene, men jeg sto på mitt og fikk til slutt, etter mye fram og tilbake, løyve til å bygge hyttene, forklarer han.

Dette var på slutten av 70-tallet og til sammen satt Nedrebø opp fem hytter.

– Det var «kjempbusiness». Jeg leide ut til forskjellige oljeselskap som betalte store penger for å få hytte ikke langt fra Stavanger. Den første hytta ble faktisk halvveis betalt ned etter bare ett år, forteller Nedrebø.

Fikk kommunalt vann inn til øyane

– Det har vært mange skjær i sjøen og ikke akkurat en dans på roser, men å få ting til er utrolig givende, sier Daniel Nedrebø.

Han forklarer at han var med på å ta opp kampen med å få kommunalt vann over fra Finnøy til Helgøy, som deretter la grunnlaget for kommunalt vann til resten av Sjernarøy.

– Jeg er litt utålmodig og må helst ha fått ting gjort med en gang, sier han og flirer.

600 TONN: Da lakseslakteriet først ble bygd var kapasiteten satt til 600 tonn. Ifølge nettsiden til Grieg Seafood går det nå 23 000 tonn laks gjennom anlegget årlig. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Nedrebø står også bak lakseslakteriet på Helgøy som nå eies av Grieg Seafood. Ifølge han selv er det takket være lakseslakteriet at det går såpass mange ferjer inn her.

Utover det forklarer Nedrebø at han også har stått på i kampen for brua mellom Nord-Talgje, Tjul og Kyrkjøy, samt hurtigbåtanløpene som tidligere gikk til Helgøysund.

– Før i tiden gikk hurtigbåtanløpene i Sjernarøy bare til Ramsvik, hvor båten lå i 15 minutt. Mitt forslag var da at de kunne ta seg turen innom Helgøysund for å plukke opp folk, noe de så veldig positivt på, forklarer han.

– Jeg ble fortalt en gang at jeg ikke var politiker, men lobbyist – og det stemmer nok ganske godt, sier han og ler.

STOLT: Lakseslakteriet på Helgøy er noe av det Nedrebø er mest stolt av å ha fått til. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Livet er for kort

Daniel Nedrebø har altså stått på for å få et blomstrende øyliv inne i Ryfylke, og han forklarer at det vil han fortsette med så lenge han lever.

– Hjertesaken min nå er vel fastlandsforbindelse. Lever jeg til det skjer er jeg veldig fornøyd – bare vedtaket om en forbindelse hadde gjort meg glad, sier han.

– Det har vært 80 fantastisk kjekke år, men det som er litt mindre kjekt er det å bli gammel. Livet er for kort rett og slett, men jeg har hatt et rikt liv og det er ingen plass jeg heller vil bli gammel på enn inne her i Helgøysund.