Nye og miljøvennlige «smartdunker»: Gir selv beskjed om når den må tømmes

I Rogaland har Statens vegvesen plasser ut smarte søppeldunker med innebygd komprimator. De gir også beskjed om når dunken bør tømmes.

SMART: Slik ser de nye smartdunkene ut. De gir selv beskjed om når de er fulle, og har innebygd komprimator.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:

– Det er plassert 50 slike dunker langs E39 fra Mortavika til Sira. Fylket har også spyttet inn noen penger slik at dunkene kunne plasseres langs noen av fylkesveiene, sier byggeleder Tor Skårland til Øyposten.

Skårland opplyser om at det står slike «smartdunker» både på Nordbø, Judaberg, Sokn og flere steder på Ryfylke-øyene.

– Det er noen fantastiske søppeldunker som reduserer forsøpling og forurensning, forklarer han.

Store miljøgevinster

Arbeidet med å sette opp «smartdunkene» startet når de gamle søppeldunkene skulle skiftes ut. Da fant vegvesenet ut at de trengte en bedre løsning.

– I begynnelsen hadde vi en kontrakt med entreprenøren om at de skulle hente søppel hver dag. Når vi begynte med disse dunkene som melder i fra om når de er fulle så vi fort den økonomiske og miljømessige gevinsten, sier han.

Hver dunk har en komprimator som gjør at dunkene kan unyttes maksimalt. De gi også beskjed om når dunkene er 20-, 40-, 60-, og 80 prosent fulle. Dette gjør det lettere å holde styr på hvor mye søppel som kastes og hvordan fremtidige kontrakter skal dimensjoneres.

Mindre rot på rasteplassene

I tillegg til at søppelbilene slipper å kjøre ut til dunkene hver dag er det også mindre rot på lasteplassene. Ifølge Skårland skyldes dette lokkene på dunkene.

– De nye lokkene hindrer mus, rotter og fugler til å komme til overfylte dunker. Vi ser allerede mye mindre søppel som ligger strødd på rasteplassene, sier han og legger til:

– Nå er det også slik at folk ikke kan presse hva som helst ned i dunken, så hytteeiere kan ikke bruke dem til store sekker med hytteavfall. Dunkene er derfor utelukkende beregnet på søppel fra bilister og andre på rasteplassene, avslutter han.