STAVANGER: Kvar vår sørgjer kommunen for at tusenvis av tulipanar pyntar opp i sentrum. Men når dei visnar og beda skal gjerast klare for sommarblomster, må dei vekk.,

Det vanlege er å la laukane bli til kompost, men kvifor ikkje heller gje dei bort? Det har kommunen nå bestemt seg for å gjera.

Det er for ressurskrevande for kommunen å tørka og lagre laukane på rett måte, noko som må til om det skal dannast nye laukar som gjer blomstring. Dette krev altså eit visst arbeid, som publikum må ta omsyn til, viss dei vil skafdfa seg nokre kommunelaukar. I artikkelen nedanfor får du nokre tips om lagring, tørking og planting.

Kvar og når er det mulig å henta laukar?

Kommunen legg laukar ut fire stader i byen i ein kasse, som blir ståande nore dagar. Huska å ta med pose når du hentar dei.

Ledaal, 19. - 22. mai:

Torget ved SR-Bank, 23. - 27. mai:

Byparken ved Domkirken, pinseliljer, 23. - 27. mai:

Bjergstedparken, ved Kuppelhallen, 23. - 29. mai:

Andre tulipanbed:

Frå fleire mindre bed samlar kommunen tulipanlauker på sitt utelager i Consul Sigvald Bergesens vei ved Hillevågsvannet. Desse blir blanda i ein kasse, og det er mulig å henta tulipanmix derifrå på kvardagar mellom klokka 7-15, til og med fredag 10. juni.

Korleis tørka og laga laukane

Dette er gartnertipsa frå kommunen om korles du skal oppbevara og planta laukane:

  • La tulipanløk med stengel og blader tørke på et tørt og luftig sted, gjerne oppå en avis eller lignende.

  • Når all næring fra stengel og blad har trukket ned i løken, fjernes de visne bladene og stilkene.

  • Lagre løkene i en bod eller i kjelleren.

Vil du ha null arbeid med tørking og lagring, og sikre deg størst mulig grad av blomstring, kan det være et godt alternativ å heller kjøpe blomsterløk av god kvalitet.

Plantetips til høsten

Tulipanløker plantes til høsten, 2-3 ganger så dypt som høyden på løken. Bruk gjerne en plantespade. La det være rundt 10 cm mellom hver løk.

Løkene liker lett og luftig jord, gjerne iblandet sand eller annet som drenerer vannet godt. Kompost er også bra å blande i, det gir tulipanløkene god næring og bedre blomstring.

Blomsterløker du har satt i jorda, kan også bli stående år etter år, hvis du ikke driver sesongplanting i bedet, slik kommunen gjør. Vent uansett til stilken er vissen før du fjerner den. Da har løken i jorda fått næring til å danne blomstring neste år.

Sett gjerne tulipanløkene sammen med stauder som liker de samme vekstforholdene. Da kan staudene dekke over de visne tulipanbladene etter hvert som de vokser til.

Gjødsle gjerne litt etter at tulipanene har blomstret, slik at røttene kan bidra til å fylle løken med ny næring. Ikke gjødsle før tulipanen har blomstret. Det kan føre til en kortere blomstringsperiode.

Det kan være at du ikke lykkes med å få tulipanløkene til å blomstre igjen. Kommunens tulipanløker er for det meste produsert for mer varmekjære land enn oss her i Norge. Men en god og varm vår øker mulighetene. Det er bare å prøve!