RENNESØY: Bjarte Hanasand har over 2000 bærbusker på gården. 500 blåbærbusker og 1500 haskapbusker, og på torsdag var det klar for høsting.

– Dette er første året med skikkelig høsting av haskapbærene og jeg regner med å få til sammen 500 kilo fra dem. Når buskene er ferdig utvokste om to år derimot, vil det bli seks tonn bær å hente, sier Bjarte Hanasand til Øyposten.

SEKS TONN: Hanasand venter å få seks tonn bær når buskene er ferdigvokste om to år. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Haskapbærene vokser opprinnelig i Sibir og Canada. Bære trenger derfor kulde om vinteren for å vokse.

– Hvordan er klimaet her for å dyrke slike bær?

– Det er litt vanskelig å si enda. Vi kan dessverre ikke gjøre noe med været uansett, men bærene vi har hentet til nå har vært veldig gode, svarer Hanasand.

TRENGER KULDE: Haskapbærene trenger kulde om vinteren, men hvordan klimaet i Norge er for dem er enda litt usikkert. Heldigvis kan Hanasand melde om gode bær i år. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Gode tilbakemeldinger

Bærene Hanasand henter i dag skal gå til saftlaging, men han har også solgt bær over Facebook tidligere i år.

– De første bærene plukkes i midten av måneden. Vi solgte en del på Facebook og har for det meste fått gode tilbakemeldinger, forklarer han.

GODE TILBAKEMELDINGER: Hanasand forteller om gode tilbakemeldinger på smaken, både fra familie og kunder. Dagens fangst skal det lages saft av. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Hanasand opplyser også om at det er få som har hørt om bærene, men de fleste liker smaken på dem.

– Smaken er litt vanskelig å beskrive. Vi har forskjellige sorter haskapbær som smaker ulikt, men jeg pleier å si at de smaker som en blanding av bringebær og blåbær.

Helproff høsting

For å gjøre innhentingen mer effektiv har Bjarte Hanasand utstyret klart.

– Det er hjemmelagd med litt inspirasjon fra YouTube, sier han.

Utstyret består av en stor stamp som er sagd i to, med hengsler og lås. Den tres rundt busken og lukkes med låsen. Deretter bruker han bajonettsagen med et spesiallaget skaft for å riste løs bærene, og oppi bøtten faller de.

RISTES LØS: Slik ser plukkeprosessen ut. Hanasand finner fram bajonettsagen og rister bærene løs. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Ved å gjøre det på denne måten spare jeg mye tid. Jeg har laget en større maskin som er enda mer effektiv, men den tar jeg ikke i bruk før neste år.

Ifølge Bjarte Hanasand må noen av de elektriske motorene byttes ut med hydrauliske for å ha nok kraft, men i mellomtiden sier han seg fornøyd med å hente bær på denne måten.

TIL NESTE ÅR: Slik ser bærplukkemaskinen Bjarte skal ta i bruk til neste år. Foto: Jone Bergøy Nedrebø