Sjekk ut bærplukkeren til Bjarte: – Hjemmelaget, med litt inspirasjon fra YouTube

På Hanasand gjør Bjarte Hanasand seg klar til å hente haskapbær. Til det stiller han med hjemmelaget utstyr som får jobben unnagjort på null komma niks.

HJEMMELAGET: Bjarte Hanasand er oppfinnsom. Her viser han frem sin nye måte å hente bær på.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

RENNESØY: Bjarte Hanasand har over 2000 bærbusker på gården. 500 blåbærbusker og 1500 haskapbusker, og på torsdag var det klar for høsting.

– Dette er første året med skikkelig høsting av haskapbærene og jeg regner med å få til sammen 500 kilo fra dem. Når buskene er ferdig utvokste om to år derimot, vil det bli seks tonn bær å hente, sier Bjarte Hanasand til Øyposten.

SEKS TONN: Hanasand venter å få seks tonn bær når buskene er ferdigvokste om to år.

Haskapbærene vokser opprinnelig i Sibir og Canada. Bære trenger derfor kulde om vinteren for å vokse.

– Hvordan er klimaet her for å dyrke slike bær?

– Det er litt vanskelig å si enda. Vi kan dessverre ikke gjøre noe med været uansett, men bærene vi har hentet til nå har vært veldig gode, svarer Hanasand.

TRENGER KULDE: Haskapbærene trenger kulde om vinteren, men hvordan klimaet i Norge er for dem er enda litt usikkert. Heldigvis kan Hanasand melde om gode bær i år.

Gode tilbakemeldinger

Bærene Hanasand henter i dag skal gå til saftlaging, men han har også solgt bær over Facebook tidligere i år.

– De første bærene plukkes i midten av måneden. Vi solgte en del på Facebook og har for det meste fått gode tilbakemeldinger, forklarer han.

GODE TILBAKEMELDINGER: Hanasand forteller om gode tilbakemeldinger på smaken, både fra familie og kunder. Dagens fangst skal det lages saft av.

Hanasand opplyser også om at det er få som har hørt om bærene, men de fleste liker smaken på dem.

– Smaken er litt vanskelig å beskrive. Vi har forskjellige sorter haskapbær som smaker ulikt, men jeg pleier å si at de smaker som en blanding av bringebær og blåbær.

Les også

Nytt superbær fra Hanasand

Helproff høsting

For å gjøre innhentingen mer effektiv har Bjarte Hanasand utstyret klart.

– Det er hjemmelagd med litt inspirasjon fra YouTube, sier han.

Utstyret består av en stor stamp som er sagd i to, med hengsler og lås. Den tres rundt busken og lukkes med låsen. Deretter bruker han bajonettsagen med et spesiallaget skaft for å riste løs bærene, og oppi bøtten faller de.

RISTES LØS: Slik ser plukkeprosessen ut. Hanasand finner fram bajonettsagen og rister bærene løs.

– Ved å gjøre det på denne måten spare jeg mye tid. Jeg har laget en større maskin som er enda mer effektiv, men den tar jeg ikke i bruk før neste år.

Ifølge Bjarte Hanasand må noen av de elektriske motorene byttes ut med hydrauliske for å ha nok kraft, men i mellomtiden sier han seg fornøyd med å hente bær på denne måten.

TIL NESTE ÅR: Slik ser bærplukkemaskinen Bjarte skal ta i bruk til neste år.
Publisert: