Reager på dårlig stell: – Minnesmerket er i ferd med å forfalle

Minnesmerket til Nils Henrik Abel er helt overgrodd og er i ferd med å forfalle, mener Kåre Haaland. Nå etterlyser han tiltak fra kommunen.

DÅRLIG STELL: Kåre Haaland reagerer på dårlig stell rundt minnesmerket til Nils Henrik Abel.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:

FINNØY: Nils Henrik Abel var en anerkjent matematiker fra Finnøy. På Flesjå er han hedret med egen minnestein og plakett.

– Han er kanskje landets mest kjente vitenskapsmann, og har betydd utrolig mye for Norge og Finnøy, sier Kåre Haaland og fortsetter:

TRIST: Haaland mener det er trist at minnesmerket er så overgrodd.

– Derfor er det utrolig trist å se at det blir så dårlig vedlikeholdt og stelt. Det gror over av ugress, busker og trær, i tillegg til at trappene har forsvunnet under all vegetasjonen. Her bør det gjøres noe, mener Haaland.

Noe å vise frem

Haaland opplyser om at han pleier å ta med besøkene for å se på minnesmerket, for å vise dem hvilke viktige figurer Finnøy har bidratt med.

– Det er viktig å vise hvor mye Abel har betydd for Norge, men det er virkelig ikke kjekt å bli møtt av dette synet, sier han.

KJEKT Å VISE FREM: Haaland sier at han pleier å ta med gjester til minnesmerket. Det er kjekt å vise frem, men ikke når det er så overgrodd mener han.

Kåre Haaland sier at han gjerne skulle vedlikeholdt minnesmerket på dugnad, men håper at Stavanger kommune velger anerkjenne den dårlige tilstanden.

– Man må bokstavelig talt gå i ugress for å komme opp til minnesteinen. Han var en verdensberømt mann og fortjener bedre stell enn som så.

Ikke i avtalen

Driftsleder for idrett og utemiljø for Rennesøy og Finnøy, Eirik S. Christophersen forstår hvorfor Haaland reagerer, men sier at det han ber om ikke ligger i kommunens avtaler.

– Vi har ansvaret for å klippe plenene her og det gjør vi hver uke, men det står ingenting i vedlikeholdsavtalen at vi skal luke rundt minnesmerket, sier han og legger til:

– Trappen opp kunne blitt utbedret, men vi har mye på agendaen. Vi kantklipper her to ganger i året, og skulle vi velge å prioritere dette minnesmerket mer enn andre ting ville det sett ustelt ut på både kirkegårder og badestrender.

STÅR IKKE I AVTALEN: Driftsleder for idrett og utemiljø for Rennesøy og Finnøy, Eirik S. Christophersen forstår frustrasjonen, men sier at de ikke kan prioritere dette over noe annet.

Christophersen forteller at kommunen ikke kan prioritere hvor kjent en person er i forhold til stell av minnesmerket, men mener at det har blitt bedre siden gamle Finnøy kommune hadde jobben.

– Naturen, den vokser og det er ikke noe vi kan gjøre noe med, spesielt når vi ikke får lov til å sprøyte. Har vi nok ressurser skal vi prioritere minnesmerket, men det blir nok ikke før sommeren er over, avslutter han.