Gode tomater til tross for en utfordrende tomatsesong: – Det er på denne tiden de er på sitt friskeste og søteste

Lite sol og høye energipriser har gjort årets tomatsesongen vanskelig for mange, men Skavland kommer med noen gode nyheter.

GODE TOMATER: Til tross for en grå sommer kan Håvard Skavland fortelle at årets tomater både er friske og søte.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

TALGJE: Håvard Skavland er tomatgartner på Talgje. Hvert år leverer han i gjennomsnitt 1000 tonn tomater, men i år kan han fortelle om vanskeligere groforhold.

1000 TONN: Her pakkes tomatene. Til sammen leverer gartneriet 1000 tonn tomater årlig.

– Været i sommer har ikke vært optimalt for å dyrke tomater. Hvis man legger det sammen med høye energipriser ser man fort hvorfor årets sesong har vært usedvanlig utfordrende, forklarer Skavland til Øyposten.

Skavland har, som mange andre, byttet fra naturgass til propan for å varme opp drivhuset. Til tross for et slikt tiltak kan han fortelle at det er mye dyrere å holde produksjonen i gang i år enn det har vært tidligere.

Ingen vinterproduksjon

I to år har gartneriet til Skavland holdt vinterproduksjonen i gang. Det hadde han håpt å få til i år også, men så seg nødt til å glemme den tanken.

DYRT Å HOLDE DRIFTEN: Det blir ingen vintersesong i år med de dyre energi og strømprisene. Det rosa lyset kommer fra led lampene som måtte stå på, på grunn av det grå været.

– Det blir rett og slett altfor dyrt. Vi blir nok nødt til å spare inn der vi kan og da har jeg ikke råd til å holde vinterdriften i gang, sier han.

Skavland er, som mange andre, bekymret for de høye prisene. Han har faktisk sett seg nødt til å bytte ut nesten nytt utstyr for å spare strøm.

– For tre og et halvt år siden investerte jeg rundt fire millioner i nye glødelamper. Nå blir jeg nødt til å skifte disse med led lamper.

Gode tomater

Selv om det er utfordrende å få maskineriet til å gå rundt har Håvard Skavland noen gladnyheter.

– Årets tomater ble faktisk veldig gode, selv om det har vært grått og lite lys. Det er spesielt på denne tiden de er på sitt friskeste og søteste, opplyser han.

TOMATFESTIVALEN: Skavland gleder seg til årets Tomatfestival, denne gangen tar han med denne overraskelsen. Ser du hvilken lastebil det er?

Han ser også fram til årets Tomatfestival. Tradisjonen tro skal han og andre tomatgartnere gå sammen å stille på stand på Judaberg.

– Det er bare å komme for en smaksprøve eller å kjøpe med seg noen ferske tomater. Det er også kjekt om folk kommer å stiller spørsmål angående tomatproduksjonen, dere trenger ikke å være «blyge», sier han.

Stiller ut i 60-talls stil

Skavland omtaler Tomatfestivalen som en stor «happening» for Finnøy og Stavanger. I den anledningen har han valgt å gjøre litt ekstra utav det i år.

– Det er mye å vise fram, derfor har jeg fått tak i en gammel Bedford hvor vi stiller ut tomater på lasteplanet.

BEDFORD: Her viser han fram den gamle lastebilen han skal stille ut med på Tomatfestivalen. Planen er å ha tomatene bakpå lasteplanet.

Faren til Skavland kjørte en Bedford på Talgje og fraktet tomater før i tiden. Nå har han fått tak i en lignende som han ønsker å vise fram på Tomatfestivalen.

– Selv om det ikke er den samme som far kjørte er det samme type. Dette er en 64-modell jeg kjøpte på Ålgård. Det blir i alle fall stas å vise den fram, avslutter Skavland.

Publisert: