Anna Sunniva Roaldsøy Østbø er styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.|Michelle Howarth håper flere melder seg som frivillig i Dyrebeskyttelsen slik at organisasjonen kan hjelpe enda flere dyr. – Jeg har på det meste hatt sju katter boende hos meg. Det er ikke så veldig mye arbeid å være fosterhjem. Det er som å ha en katt selv. Men noen kan være ville og redde, og disse krever litt ekstra arbeid, sier hun.

FINNØY-RENNESØY:

I løpet av de siste fem årene har sju katter på Finnøy og 16 på Rennesøy fått hjelp fra organisasjonen.,

- Vi er veldig takknemlig for at folk melder inn ville katter til oss og at mange er aktivt med å hjelpe oss med å fange disse dyrene, sier styremedlem Anna Sunniva Roaldsøy Østbø fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren til Øyposten.

- Vi har ekstremt mange henvendelser og mange som står på venteliste. Vi har ikke kapasitet til å ta på oss alt. Vi som driver organisasjonen gjør dette ved siden av vanlig jobb, så vi er helt avhengig av å få hjelp.

Meld inn til Mattilsynet

Ifølge Roaldsøy Østbø er det bedre å melde det inn en gang for mye enn en gang for lite.

- Vi har fått inn katter som ser helt greie ut, men som det har vist seg har vært veldig syke. Dyr er flinke til å skjule smerte, sier hun.

Denne ble funnet for to uker siden på Finnøy. Foto: FOTO: Privat

I tillegg ber hun alle om å også melde det inn til Mattilsynet.

- Mange er redd for å gjøre det fordi de er redd for at de bare kommer til å avlive dyret, men de har ikke kapasitet til å gjøre det, forklarer hun.

- Vi vil at du også skal melde det inn til dem slik at staten har statistikk på hvor mange hjemløse dyr det finnes i de ulike kommunene. Hvis de ikke har det, så kan di si at det ikke finnes hjemløse dyr hos dem og det stemmer ikke.

https://www.oyposten.no/2021/03/07/pelsdyrbondene-far-auka-potten-til-omstilling/

Dumpingsesongen har startet

Hvert år blir tusenvis av familiedyr forlatt. Påsken markerer starten av dumpingsesongen. Dyrebeskyttelsen tror ikke det blir annerledes i år selv om folk er mer hjemme på grunn av koronapandemien.

- Det er mange flere dyr som trenger hjelp, enn de vi greier å hjelpe. Vi hadde ikke akseptert det samme dersom det var tusenvis av hunder som levde under slike kår, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge i en pressemelding.

- Katter har samme beskyttelse i dyrevelferdsloven som hund. På tross av dette er det ingen instanser som reagerer når man varsler om kattunger som blir født utendørs og som fryser i hjel.

Foreløpig er det ingen som har meldt seg som eier av katten.

Vil ha obligatorisk merking

Organisasjonen mener obligatorisk ID-merking er løsningen på problemet.

- Alle har varslingsplikt og hjelpeplikt for dyr som lider. På tross av dette ser vi at mange ikke bryr seg, sier Roaldset.

- Vi blir ikke lenger sjokkert når vi hører historier om kommuner som ikke tar hjelpeplikten på alvor.

Veterinæren forteller at katter ikke er skapt for et liv utendørs om vinteren og at de sliter med både frostskader og tilgang på vann.

FIV har også blitt et stort problem i Norge og disse kan være en fare for eide katter som beveger seg utendørs.

https://www.oyposten.no/2021/03/14/snart-skal-sauene-innta-byen/

Redd og sulten

Det var Michelle Howarth fra Tasta som fant katten «Mia Gundersen» på Sjernarøy.

- Stemoren min er fra Finnøy og hun har akkurat kjøpt en ferieleilighet på Nord-Talgje, forklarer Howarth.

- I en uke kom katten løpende mot døren hver morgen. Den satt og mjauet utenfor vinduet. Det virket som at den trodde at den bodde det.

Michelle Howarth håper flere melder seg som frivillig i Dyrebeskyttelsen slik at organisasjonen kan hjelpe enda flere dyr. – Jeg har på det meste hatt sju katter boende hos meg. Det er ikke så veldig mye arbeid å være fosterhjem. Det er som å ha en katt selv. Men noen kan være ville og redde, og disse krever litt ekstra arbeid, sier hun. Foto: FOTO: Privat

Styremedlem Roaldsøy Østbø forteller at katten nå bor på hjelpesenteret deres på Klepp, mens den venter på å få fosterhjem.

Men først må de gi eieren en sjanse til å melde seg. Hvis ingen gjør det i løpet av denne uken vil den bli lagt ut til adopsjon.

- Hun har det bra, men var full av knuter når vi fikk henne. Hun har fått en fin løveklipp og har blitt kastrert. Hun får nok et fosterhjem snart, sier hun.

Katten har blitt døpt Mia Gundersen.

Har behov for flere

Flesteparten av de innmeldte sakene lokalgruppen har fått til nå har vært rundt sentrumsområdet, både i Stavanger og Sandnes.

- Jeg tror det er fordi vi ikke har så mange frivillige på de mindre stedene som Rennesøy og Finnøy. Vi ser at vi absolutt har behov for flere her, sier Roaldsøy Østbø.

I tillegg til fosterhjem har de behov for personer som kan hjelpe til med å fange ville dyr, kjøre til og fra veterinæren, samt hjelpe til på hjelpesenteret på Klepp.

- Det er helt opp til den enkelte hvor mye tid den har lyst til å bruke på dette, sier hun.

- Vi forstår at folk arbeider og har det travelt, så du donerer den tiden du har. Det er veldig givende å være fosterhjem.

https://www.oyposten.no/2021/01/15/litt-for-mange-sauer-uten-lam-i-ar/