Næringslivet oppsummerer sommeren: – Det er nok en del som har flyktet til Syden

Til tross for kjipt vær er optimismen på topp hos gjestehavnene og reiselivsbedriftene i Ryfylke.

GODE BESØKSTALL: På Skartveit kan Anita Torp Ørnes, i liket med andre reiselivsbedrifter i Ryfylke, fortelle om gode besøkstall. Selv om flere av gjestene fra hyttene i nærheten har flyktet til Syden, ser hun seg fornøyd med trykket i fellesferien.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert:

– Det har vært litt mindre folk enn vanlig, så det er tydelig at vi er ganske væravhengige.

Det sier Oddfrid Nygård Nedrebø til Øyposten.

Selv om det vanligvis er flere båter i havna i Helgøysund holder hun seg positiv, og sier at hun kan se tilbake på en god sommer.

– De fleste av gjestene våre skryter jo. Jeg har blant annet blitt fortalt at det er bedre med 15 grader enn 45 grader, sier hun og ler.

BEDRE MED 15 GRADER ENN 45: Oddfrid Nygård Nedrebø kan fortelle om fornøyde gjester i båthavna i Helgøysund. De vil heller ha 15 grader i lufta enn temperaturene nedover Europa. Nå ser hun fram til Helgøysundfestivalen i begynnelsen på august.

Nedrebø forklarer at selv om det til vanlig er mer stappa i havna, ligger folk med båten lengre, men hvis det kommer noen timer med sol, da eksploderer det.

– Det ser ut som været vil bedre seg litt fram over. Vi har en festivalhelg hvor blant annet Vestlandsfanden kommer og spiller i august, så vi får håper på at det blir suksess, sier hun.

Årets gjestehavn

På Skartveit kan daglig leder Anita Torp Ørnes fortelle om gode besøkstall, og sier at trykket har vært bedre enn forventet, spesielt hvis sola titter fram.

– Trykket har vært sånn passe bra gjennom hele fellesferien. Det er nok en del av gjestene som har hytter i nærheten som har flyktet til Syden for litt bedre vær, men det er en del feriebåter som ligger til kai her, sier hun.

Ørnes opplyser også om at det er en del utenlandske turister som har tatt turen innom Skartveit, noe hun setter stor pris på. Det tror hun er takket være årets gjestehavn tittelen de fikk tidligere i år å gjøre.

GODT TRYKK: Skartveit fikk prisen årets gjestehavn i år. Det tror daglig leder Anita Torp Ørnes har litt å bety for besøkstallene. Her står hun med datteren Carina Ørnes (venstre).

– Det virker som de koser seg i båtene, i restauranten og på stranda. Det er kjekt å se at de utenlandske turistene også tar turen innom Ryfylke og ikke bare legger seg i Arendal.

Ørnes forteller at det ligger rundt 40 båter til kai på Skartveit på tirsdag. De har en makskapasitet på 60, men hun sier seg allikevel fornøyd med alle som er der.

– Vi skal ikke klage, når sola kommer, da kommer gjestene også. Det kommer nok til å ta seg opp til helga også, sier hun.

Mye gjester, men dårlig i restauranten

Daglig leder på Sjøberg Ferie og Hotell, Kai Risa sier til Øyposten at fellesferien har vært bra. De har hatt fullt belegg, men allikevel har restauranten slitt litt mer enn tidligere år.

– Vi har mange utenlandske turister her, både i hyttene, leilighetene og i bobiler. Jeg trodde de skulle klage mer på været, men de fleste sier seg ganske så fornøyde med å ha tatt turen til Norge, forklarer han.

DÅRLIG I RESTAURANTEN: Kai Risa ved Sjøberg Ferie og Hotell kan fortelle om flere besøkende. Til tross for det har det ikke gått like bra med restauranten på grunn av været.

Selv om de har mange besøkende mener Risa at restauranten er mer væravhengig enn andre deler av Sjøberg Ferie og Hotell.

– Det er vel som andre steder også, med enn gang sola kommer, da kommer gjestene også.

Risa kan også opplyse om at det i år er mer fisketurister enn det har vært i de siste årene. Og nå som det har begynt å ta seg opp igjen etter korona så han seg faktisk nødt til å kjøpe inn en ny båt for å holde gjestene fornøyde.

Rekordsommer for Fjordbris

– Vi er faktisk lei oss for å være fullbooket. Det er mange som gjerne vil komme på besøk som vi dessverre må si nei til, sier Marianne Vilhelmine Andreassen til Øyposten.

Andreassen er daglig leder ved Fjordbris Hotell i Østhusvik og kan fortelle om en rekordsommer.

De har hatt fullbooket hele sommeren, og slik ser det ut til å forbli ut mot høsten også.

FULLBOOKET: Marianne Vilhelmine Andreassen ved Fjordbris Hotell kan se tilbake på en rekordsommer. Hun forteller at de har vært fullbooket gjennom hele fellesferien.

– Det er nok kjøkkenet vi har å takke for at det er såpass mange folk her nå. Folk skryter av maten – et godt kjøkken er alfa-omega, sier hun.

Andreassen kan fortelle at gjestene kommer fra hele Skandinavia, og fra Tyskland og Nederland. Slageren blant de utenlandske turistene er visstnok å leie seg en båt eller en kajakk, og ta seg en tur rundt holmene ved Østhusvik.

– Vi setter opp litt forskjellige arrangementer som pleier å slå godt an. Quiz-aften har vist seg å være en slager, i tillegg til skalldyr- og fiskeaften. Dette skal vi altså fortsette med, slik at både lokale og gjestene på hotellet kan komme innom på noe kjekt, sier hun.

Publisert: