Fint funkishus på Finnøy.|Vinduer som møtes i hjørnet er typisk for funksjonalismen.|Eksempel på funkishus.

STAVANGER: Huset må ligge i Stavanger kommune og være bygd mellom 1930 og 1959. Det kan enten være arkitekttegnet eller såkalt byggmesterfunkis.,

Send ditt forslag til knut.grottland@​stavanger.kommune.no innen 15. november. Etter dette plukker juryen ut tre kandidater.

Hva er funksjonalisme?

Funksjonalismen, også kalt funkis, er en stilretning innenfor arkitekturen som kombinerer det enkle, det gode og det smarte. Med funksjonalismen ville man skape en arkitektur for de brede lag av folket, med boligbygging og enkel hjeminnredning som utgangspunkt. Funksjonalismen hadde en visjon om den gode boligen. Samtidig rommet stilen også flere store, flotte ikonbygg.

Funkishus kjennetegnes av stramme, geometriske former, rene linjer og flater, og flatt eller svakt hellende tak.

Vinduer som møtes i hjørnet er typisk for funksjonalismen. Foto: FOTO: Stavanger kommune

Funksjonalismen legger vekt på konstruksjon, materialer og brukbarhet – unødvendig dekor skulle lukes vekk. Dette var et klart brudd med den rådende arkitektoniske stilen på begynnelsen av 1900-tallet, som blant annet var preget av utstrakt ornamentbruk. Likevel har de fleste funkis-bygninger, hvis du ser godt etter, en subtil og flott detaljering, preget av godt og høyaktig håndverk og god materialforståelse.

Juryen

Verneprisen deles ut av Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen, Stavanger lokallag. Prisen består av en diplom, en plakett til å feste på huset og 50 000 kroner.

Årets vernepriskomité består av:

Anders Fjelland Bentsen (Ap), nestleder for utvalg for by- og samfunnsplanlegging,Michael Heng, fra Fortidsminneforeningen,Ingrid Sekse, fra Stavanger arkitektforening,Hanne Windsholt, byantikvar

I juryen inngår også en femte stemme: publikumsstemmen. Juryen plukker ut tre kandidater, og i november kan alle stemme på sin favoritt. Huset som flest heier på, får en ekstra stemme når juryen skal ta sin beslutning. Vinneren offentliggjøres i desember.