Prøv en uteromjul

Julestria er forbi, og for mange er romjula tid for rolige dager. Hva med å ta seg tid til å koble av med gode opplevelser ute i naturen? Her er Turistforeningens tips til enkle aktiviteter.

Publisert: Publisert:
Ta et måltid ute.

,Før julekvelden er det mye som skal ordnes, kjøpes, bakes og pyntes, og mye vi føler at vi

. Så kommer de roligere romjulsdagene, og da er det godt å fortsette avkoblingen og nyte fridager om man har det. Da kan man gjøre noe sammen, og gjøre det enkelt.,

– Naturen er aldri langt unna, med mange ulike muligheter for å gjøre noe litt annerledes. I naturen kommer vi vekk fra alt annet som stjeler oppmerksomhet i hverdagen. Her kan man oppleve stillhet, men det er også rom for den gode samtalen sammen med venner og familie, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.

– Jeg oppfordrer alle til å ta seg tid til noen pustepauser og kjenne på julefreden på tur. Oppsøk noen ukjente turmål, velg en sti rett ved der du bor eller finn på noen morsomme uteaktivteter med barna, sier han.

Generalsekretæren håper disse tipsene fra DNT kan være til inspirasjon for mange som ønsker å komme seg ut.

For mange er romjula også tiden for å planlegge neste år, både ferier og turer man har lyst til å gjennomføre i året som kommer. DNTs hytter og turforslag finner man enkelt på turportalen UT.no.

Ta romjulsselskapet ute

Utefest er stas for barn i alle aldre, enten det er i hagen, parken eller i nærmeste skogholt. Lag en refleksløype/natursti, pinnestafett, snøballrulling eller akekonkurranse. Heng opp reflekser i trær og busker og gjem oppgavene og overraskelsene i løypa. Med hode- og lommelykter blir det garantert stemning. Lag mat på bål eller primus, så er selskapet komplett.

Inviter til eventyrstund rundt bålet

Bål hører med på tur på vinteren! Inviter barn og kjente til å fortelle de fineste julehistoriene rundt et bål i skogen. Ta med god mat og drikke, og gjør en vinterkveld uforglemmelig.

Dra på hyttetur

Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, lag enkel mat på gasskokeplate og logg av. Husk kortstokk, en god bok, varme gode klær, hodelykt og DNT-nøkkel. Det er fint å komme bort og leve litt annerledes et par dager. Du kan finne din drømmehytte, og se åpningstider og bestill plass på ut.no.

Nyt den første skituren

Mange har ventet lenge på at bakkene blir hvite og skiene kan få komme ut fra boden. Er det snø der du er? Nyt de første vinterdagene da snøen er fersk og fin. Finn et turforslag på UT.no!

Gjør turen til en lek med Kul Tur-appen

friluftsappen Kul Tur kan barna registrere turaktivitet og turlengde, og samle poeng hver gang de er ute.Last Kul Tur ned her for iPhone og her for Android!

Sov ute i vinternatta

Overrask familien eller venner med en natt i naturen. Finn fram liggeunderlag, sovepose og ullundertøy og sov under stjernene. Å dra ut i skogen er fint, men det kan bli like gøy på terrassen eller i hagen. Husk lue, og sjekk gjerne pakkelistene til DNT.

Gå en tur i blåtimen

Både om morgenen og kvelden har man en liten time som verken er dag eller natt, men blå. Lyset er helt spesielt og stemningen kan bare oppleves, ikke forklares. Få et blått pustehull i den hektiske adventshverdagen. Finn et turforslag på UT.no!

Ta et isbad

De tøffeste av oss kan hoppe i havet og kjenne vikingblodet bruse i årene! Et vinterbad er en kald fornøyelse, men det er sunt og helt ufarlig. Pass på sikkerheten for alle som skal bade, og følg med på hverandre. Ta med noe å stå på, så blir ikke tærne så kalde. Ullsokker og lue mens du bader er også et lurt tips.

Planlegg neste års tur

Finn fram turbøker eller blader, og drøm om neste års turopplevelser. Vil du gå sammen med andre eller prøve noe nytt?

DNTs medlemsforeninger arrangerer turer og aktiviteter for alle aldersgrupper.

Ta et digitalt friluftskurs

Her kan du lære mer om hva du bør ha på deg og i sekken, hvordan du lager mat eller sover ute og ikke minst – kart og kompass.