I år er det bare Rennesøy som er med på Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon.|Bjørg Vestbø er leder av Rennesøy frivilligsentral.|Koordinator Tina Nådland ved Vikevåg innbyggertorg, ber folk engasjera seg i utfrminga av arealplanen. |Camilla Gram er distriktssjef i Kreftforeningen i Rogaland|Leiar i Finnøy Frivilligsentral, Ragnhild Valand oppmodar lag og foreiningar til å ta i bruk foreningsportalen. Foto: Arkiv|For noen år siden var voksenopplæringen på Finnøy med på innsamlingsaksjonen.

RENNESØY-FINNØY:

Rennesøy frivilligsentral og innbyggertorget i Vikevåg har gått sammen og laget en digital bøsse. Det er tredje året de er med på dette.,

- Vi håper at mange vil bidra til å støtte opp under denne viktige dugnaden, sier koordinator Tina Nådland ved Vikevåg innbyggertorg.

Tina Nådland er koordinator ved Vikevåg innbyggertorg. Foto: FOTO: Arkiv

Kreftformer få overlever

Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon som foregår hvert år i mars. I år som i fjor og året før det, går pengene til forskning på kreftformer som få overlever, samt til å lage gode omsorgstilbud for både pasienter og pårørende.

– Noen kreftformer er det svært få som overlever. Det ønsker vi å endre på. Formålet er ekstra viktig nå som verdens helsesituasjon i stor grad er preget av koronapandemien, sier Camilla Gram, distriktssjef i Kreftforeningen i Rogaland i en pressemelding.

Camilla Gram er distriktssjef i Kreftforeningen i Rogaland Foto: FOTO: Kreftforeningen

I dag overlever tre av fire nordmenn kreft. Av kreftformene få overlever er lungekreft, bukspyttkjertelkreft, hjernekreft og spiserørskreft.

Under to av ti overlever disse. Årsakene til det er mange. Noen oppdages for sent fordi de har diffuse symptomer, mens andre er utfordrende å behandle.

– Kreft tar aldri pause, heller ikke under en pandemi. Derfor håper jeg alle vil vippse en gave til livsviktig kreftforskning, sier Gram.

https://www.oyposten.no/2020/10/23/tv-aksjonen-halvparten-av-i-fjor-i-finnoy-og-rennesoy/

Går ikke dør-til-dør

Det er Bjørg Vestbø som har ansvar for aksjonen på Rennesøy.

- I fjor var vi så heldige at vi hadde aksjon søndag 8. mars, altså rett før Norge ble stengt ned. Og vi klarte å samle inn 50.000 kroner. Det var vi veldig fornøyd med, sier leder Bjørg Vestbø i Rennesøy frivilligsentral.

Egentlig skulle frivillige i år gå fra dør-til-dør med QR-kode. På den måten skulle det være enklere for dem å holde avstand til dem de besøker, samt kutte ned på antall kontaktpunkter. Men slik ble det ikke.

- Vi trodde først at det ville bli mulig å gå dør til dør uten bøsser, og bare vise at folk kunne vippse til vårt nummer. Men så fikk vi beskjed at det ikke er tillatt. Vi håper at flest mulig gir på den bøssen vi har laget, i stedet for at alle oppretter egen, sier Vestbø.

Bjørg Vestbø er leder av Rennesøy frivilligsentral. Foto: FOTO: Rune Nedrebø

Ikke på Finnøy

Det blir ikke en slik bøsse på Finnøy i regi av frivilligsentralen.

- Nei, vi har visst dessverre ikke fått gjort det. Så vi oppfordrer alle finnøybuene til å gi til Rennesøys innsamling, sier daglig leder Ragnhild Valand ved Finnøy frivilligsentral.

Finnøy frivilligsentral hadde ikke mulighet til å bli med i år. - Vi ikke noen klasser som det er naturlig å samarbeide med om dette, sier leder Ragnhild Valand. Foto: FOTO: Privat

De var med et år, men det begynner å bli noen år siden nå.

- Da var voksenopplæringen med som bøssebærer. Nå har vi ikke videregående skole her lokalt lenger, og det er tradisjon at de videregående skolene involveres i denne innsamlingen, sier Valand.

- Derfor har vi ikke noen klasser som det er naturlig å samarbeide med om dette.

For noen år siden var voksenopplæringen på Finnøy med på innsamlingsaksjonen. Foto: FOTO: Privat