Sjølv om det ikkje blir noko budsjettdebatt før til hausten er prosjektrådmannen alt i gang med å førebu på ei ny verkelegheit. I Fellesnemda sitt møte i dag viste politikarane at dei er i ferd med å få ei realitetsorintering. Rådmannen skriv dette i sitt saksframlegg om den økonomiske situasjonen:

"Intensjonsavtalen er skrevet under andre økonomiske forutsetninger enn gjeldende rammer. Tilpasninger til en ny økonomisk hverdag er nødvendig for å lykkes. Endring i lovverk medfører betydelige og brå inntektsendringer og er naturlig å motsvare med andre mulige grep innenfor samme finansieringskilde for å opprettholde inntektsnivået. Slike endringer er lite formålstjenlige når harmoniseringsarbeid pågår. Dette gjelder særlig for eiendomsskatt i 2020, hvor samlede eiendomsskatteinntekter bør opprettholdes inntil oppdaterte grunnlag og vurderinger foreligger og kan ses i en større økonomisk sammenheng", skriv prosjektrådmannen.

Konklusjonen til rådmannen er at det er nødvendig å ta ned drifta med 250 millionar. I første omgang. Så varslar han nye kutt på ein stad frå 50-150 millionar kroner.

-Om me skal ta ned så mykje så veit me at det er løn og bemanning, og då går det ut over skule, helse og omsorg. Det vil ikkje Senterpartiet vera med på, sa Dagny Sunnanaa Hausken.

-Flott. Dette varmar, sa Framstegspartiet sin Christian Wedler.

-Det betyr jo at det berre er kultur igjen å kutta i, og det likar me.