Av Simen Ingemundsen

RENNESØY: For nøyaktig 22 år siden plantet far til Harald Fauskanger sitt aller første edelgrantre på gården.

Den gang levde de av melkeproduksjon, men i 2000 var det for lite melk og for lite inntekt på produksjonen.

Mange ble faktisk nødt til å selge kvoten sin, derfor kom juletresalget i årene som kom godt med.

- For et par år siden plantet vi trær for tredje gang her på gården, og i år skal vi hugge ned rundt 6500 trær. Derav 3000 skal sendes til grossistene neste uke, forteller Harald Fauskanger.

Hektiske dager

I tillegg til å drive med juletre, jobber Fauskanger i olja. Han har vært innom Rosenberg, Halliburton og Station/Equinor, før han returnerte tilbake til Rosenberg.

- De neste ukene er ganske så hektiske her på gården, mens det triveligste er salget jeg gjør hjemmefra tett opp imot jul.

Drive med juletrær er ikke det enkleste, det krever mye tid når det kommer til ugress, forming og bekjempelse av lus.

Gjødsling tar også en god del tid, spesielt når en har mellom 145 og 150 mål med juletrær å jobbe med.

- Det tar opptil 10 år før juletreet er helt ferdig utvokst. De som tas i år er plantet for mange år siden.

For ikke så mange år siden bestemte Fauskanger seg for å utvide, med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge utvidet han juletreplantasjen sin.

Det er Normann Edelgran det går i på juletregården på Galta på Rennesøy. Frøene kommer fra Georgia. Foto: Simen Ingemundsen

Frø fra Georgia

Han gravde opp og fylte i grøfter for å gjøre det klar til trærne som kom fra Danmark. På juletregården er det Nordmann Edelgran det går i, hvor frøene har kommet fra Georgia.

- Det er givende å drive med juletreproduksjon, men sønnene mine forstår ikke helt hvorfor jeg gjør det jeg gjør. De ville helst hatt dyr på gården, sier Fauskanger og avslutter.

- Når det er sagt er det sikker ikke lenge til det kommer dyr på gården igjen. Sønnene mine ønsker sauer på gården, et dyr som kan hjelpe til med å fjerne ugress. For sprøytemidler koster og da er det bedre med å ha sauer rundt på gården som konstant tar seg av ugresset.

Han har kunder fra store deler av distriktet; Sandnes, Hundvåg, Tasta og Storhaug for å nevne noen av stedene. Som regel pleier det å gå en plass mellom 350 og 400 trær ved salg hjemmefra.

I tillegg pleier han å gi noen trær til barnehager som kommer på besøk og sykehjem. For Harald Fauskanger er sesongen han går inn i nå en sann berikelse i livet.