Biogassanlegget på Lauvsnes i rute: – Det skal være luktfritt

Statsforvalteren i Vestlandet truer med å stenge biogassanlegget på Stord på grunn av vondt lukt. Dette vil ifølge Bioenergi i Finnøy ikke være noe problem for dem.

LUKTFRITT: Ifølge daglig leder i Bioenergi Finnøy, Kristian Spanne, skal biogassanlegget som er planlagt på Lauvsnes være luktfritt.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert:

Tidligere i sommer kom NRK ut med en artikkel hvor det kom fram at biogassanlegget på Stord står i fare for å bli stengt.

Etter flere klager på vondt lukt fra anlegget varslet Statsforvalteren i Vestland at Renevo, som eier anlegget, kan få stans i mottak av avfall.

Ifølge NRK ga Statsforvalteren utslippsløyve til Renevo før åpningen av anlegget. Til sammen hadde de lov å ha sju timer med merkbar lukt fra anlegget i måneden. Det reelle tallet viste seg derimot å være 20 ganger så mye.

Til sammen fikk Renevo 205 klager i juni, hvor 14 av dem kom etter det ble installert barkefilter for å begrense lukta.

– Vi har fått med oss hva som skjer på Stord, og følger situasjonen. I utgangspunktet vil ikke dette være noe problem for oss, da vi ikke har planer om å ta imot fiskeslo slik som på Stord.

Det forklarer Kristian Spanne, styreleder og daglig leder i Bioenergi Finnøy til Øyposten.

Kjøper ferdige anlegg

Spanne opplyser til Øyposten om at problemene med lukt på Stord hovedsakelig kommer fra at Renevo har kjøpt reaktortanker for gassproduksjon, men ikke tanker for å håndtere fiskesloen. Altså delen av anlegget som avgir lukt.

– På Lauvsnes kjøper vi et komplett anlegg fra en dansk leverandør. Anlegget kommer med ferdigstøpte lokk til tankene, og det skal derfor ikke være noen problemer her inne, forteller han.

I tillegg til det forklarer Spanne at biogassanlegget på Lauvsnes ikke vil håndtere fiskeslo, men istedenfor fiskeslam og landbruksavfall, som skal være relativt luktfrie.

– Prisene på fiskeslo er såpass høye at vi ikke har mulighet til å kjøpe det inn. Vi prøvde å få til en avtale på leveranse av fiskeslo fra Stjernelaks på Sjernarøy, men prisene de får for sloen i Hordaland er noe vi ikke klarer å matche.

Venter på svar på søknaden

Bioenergi Finnøy har levert en søknad om støtte til Enova de får svar på i september. Tidligere søknader de har sendt inn har fått avslag, men denne gangen holder Spanne seg optimistisk.

– Man vet aldri hva svaret vil bli, men denne gangen skal all dokumentasjon være på plass. Blir søknaden godkjent vil vi starte med tomtearbeidet i januar og vi regner med å ha et ferdig og operativt anlegg til september eller oktober i 2024, sier han.

De totale byggkostnadene blir på om lag 100 millioner kroner, og anlegget skal levere Co₂ til gartneriene i nærheten. I tillegg skal gassen som produseres der leveres inn til Lyse.

Publisert: