Nylig ble det funnet plastklips på ei strand i Haugesund-området. Statens vegvesen skal nå kartlegge om plasten stammer fra fyllingene av sprengstein fra arbeidet med Rogfast.

Rogfast blir verdens lengste og dypeste undersjøiske veitunnel. Enorme mengder sprengsteinen skal brukes til å lage nye landområder i sjøkanten, men i steinmassene er det gjemt små plastbiter fra sprengningsarbeidet.

– I motsetning til tidligere tunnelarbeid blir det på Rogfast benyttet elektroniske tennere. Ledningene kobles sammen på tunnelveggen ved hjelp av koblingsklips laget av plast, skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

Ifølge tester skulle elektroniske tennere gi mindre plastforurensing enn tradisjonelle pyrotekniske tennere. Under arbeidet med Ryfast for noen år siden fikk veivesenet et stort plastproblem, ifølge lokalavisa Strandbuen.

– At det nå er funnet koblingsklips på land, ser vi alvorlig på. Vi har iverksatt en kartlegging og rydding rundt alle utfyllingsområdene, sier prosjektsjef Oddvar Kaarmo i pressemeldinga.

Vegvesenet har varslet Statsforvalteren og ber alle som ferdes i Boknafjord-området om å kontakte Statens vegvesen hvis de finner plastklips. Finner du mulige plastbiter fra sprenging kan du sende en mail til rogfast@vegvesen.no.