Den gamle kraftstasjonen på Eltarvog er innvaksen av sitkagran-skog.. (Foto: Rune Nedrebø)

RENNESØY:

- De holdt på hele uken. Det gikk veldig fint. Det var en del betong som vi måtte sortere og disse har blitt levert til rette instanser, sier Kjetil Bøe, byggeforvalter i Stavanger kommune.,

Nå venter han bare på den siste godkjenningen fra maskinentreprenøren.

Kraftstasjonen sto ferdig i 1938 og sørget sammen med den på Dale for at hele Rennesøy fikk strøm. Det var lenge før de andre øyene i området drømte om å bytte til elektriske lyspærer.

https://www.oyposten.no/2021/04/06/et-steg-naermere-riving-av-kraftstasjonen-pa-eltarvag/

Ville redde bygget

Byantikvaren og rennesøybuer har forsøkt å redde den uten hell. I starten av april sendte Stavanger kommune ut nabovarsel om riving.

- Vi fikk inn noen innspill fra naboer og disse har vi besvart og begrunnet hvorfor vi valgte å gjøre dette, sier Bøe.

Han forteller at det ikke var en enkel avgjørelse og at de har gjort mye for å prøve å ivareta det.

- Vi har vært i dialog med Rennesøy historielag og vært på befaring med Ove Jølbo, direktør eier og myndighetskontakt i Lyse for å se på muligheten for å ivareta og vedlikeholde det.

Magnor Aske (t.v.), Magne Helland, Norleiv Haugvaldstad, Anny Hatlen og Lars Tore Klepsvik i Rennesøy historielag kjempet lenge for at bygget ikke skulle bli revet.

Manglet midler

I juli i fjor fikk han mail fra Anny Hatlen, leder av Rennesøy historielag der hun skrev at de ikke hadde klart å etablere en venneforening og avsto deres engasjement.

- Vi prøvde videre med byantikvaren, men det hadde kostet mye å få det opp og gå igjen. Det har vært mye hærverk på det, sier han.

- Når verken kommunen eller historielaget så verdien i å drive det videre måtte vi gå mer drastisk til verks og rive det.

Nå skal det bli et natur- og friluftsområde igjen.

- Vi har planert området og lagt et fint topplag med jord. I løpet av kort tid vil det gå i ett med naturen, sier han.

https://www.oyposten.no/2020/12/20/hapa-kommunen-vil-berga-kraftstasjonen/