Eit regjeringsoppnevnt utval, under leiinga av tidlegare Høgre-statsråd Victor Normann, vil styrka disirikta ved å gjera ferjene gratis og flytta offentlege arbeidsplassar ut av byane. (Foto: Rune Nedrebø)

STAVANGER:

Dei tre opposisjonspartia Venstre, KrF og Høyre har alle kome med sine forslag til neste års Stavanger-budsjett. Venstre har gitt dei to kommunedelane mest oppmerksomhet og har ei rekke konkrete forslag for å styrka kommunedelane.

,

Mellom anna varslar partiet at det vil foreslå utflytting av kommunale jobbar, og meiner både Vikevåg og Judaberg er aktuelle for dette.

Partiet nemner eksempelvis kultur- og miljøavdelinga til Vikevåg, men også andre adminsitrative jobbar, pemanent eller i periodar.

Utflytting av arbeidsplassar til Judaberg må også vurderast, meiner partiet, som også vil ha ei "mulighetsstudie" for Judaberg av same type som kommunen nå skal gjennomføra for Vikevåg.

Pol i Vikevåg

Venstre tar også opp forslaget frå arbeidsmøtet i Vikevåg nyleg, om Vinmonopol i kommunedelsenteret.

Venstre ynskjer vidare ein plan for rehabilitering og vedlikehald av dei gamle middelalderkyrkjene Hesby, Talgje og Sørbø.

"Stavanger kommune har ansvaret for disse kirkene på lik linje som for Domkirken, og som

middelalderkirker bør disse ses i en sammenheng med Domkirken og Utstein kloster. De utgjør en kulturhistorisk skatt, og det forplikter oss som kommune å ha disse kirkene i vårt eierskap. Behovet for vedlikehold er allerede betydelig. Venstre ønsker en egen plan for vedlikehold og satsing på turisme knyttet til våre middelalderkirker.", skriv partiet mellom anna i sitt budsjettforslag.

Knutepunktet Judaberg

"Judaberg sentrum skal utvikles som Stavangers nordligste knutepunkt med god trivsel og bolyst. Høyre vil invitere til en arkitektkonkuranse hvor vi ønsker ideer på hvordan Judaberg kan bli mer attraktivt, både for barn, unge og eldre.

Judaberg har en unik plassering som porten til vakre Ryfylke. Høyre vil gripe de muligheten som ligger her til å skape nye arbeidsplasser innen opplevelser, reiseliv og turisme. Det er i tillegg svært viktig at kommunen tilrettelegger for flere arbeidsplasser innen havbruk og jordbruk", skriv Høyre i sitt budsjettforslag.

Partiet kjem difor forslag om ein arkitektkonkurranse for Judaberg.

"Kommunebonde"

Av andre forslag som berører øyane kan nemnast at Høyre vil realisera sentrumsplanen for Vikevåg med ei nytt kommunebygg, og fire millionar kroner ekstra til skulane i Finnøy og Rennesøy neste år i påvente av at ei ny finansieringsordning kjem på plass. Partiet støttar forskottering av gang- og sykklvegen gjennom Vikekleiva.

Partiet vil også bruka fem millionar kroner årleg av Havbruksfondet til vedlikehald av kommunale kaiar. Vidare er det sett av ein million i året til ei ny stilling som "kommunebonde", som skal skjøtta kommunale beiteområder både i "sentrale og desentrale strøk". Høyre vil dessutan styrkja brannberedskapen i øyane, og set av 100.000 årleg til drift for at ambulansebåten på Judaberg også skal fungera som brannbåt.

KrF vil ha helsehus og sykkelveg

KrF har også sitt eige forslag til budsjettforslag kor hovudpunkta er:

Ikkje auka eiendomsskatt

Forskottering gang- og sykkelveg

Hent meg på Finnøy  ogTalgje

80 mill. til helsehus vikevåg

Fritidskort for ungdom, stor satsing

Overgangsordning for skulane på Finnøy og Rennesøy

Øyfastfondet videreførast