Jostein har fremdeles ikke fått rent vann i springen

I over ti år har Jostein Kristiansen forsøkt å få kommunalt vann til Dale og nå er det ikke lenge til de setter i gang med arbeidet. De venter også spent på om kommunen blir med på laget.

  • Terese Torgersen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Jostein Kristiansen ber kommunen gi kommunalt vann til Dale og Sel.|For å unngå at noen faller nedi har Kristiansen lagt ulike ting oppå brønnen.|Siden 1992 har Jostein Kristiansen og familien drukket vann fra denne brønnen.|Vannet fra denne brønnen er ikke av den beste kvaliteten.|Jostein har drukket dette vannet i alle år, men skjønner at enkelte er skeptisk til det.

Saken har vært oppe politisk flere ganger og kommunen har sagt at de skal vurdere det når de skal lage ny hovedplan for vannforsyning om noen år. Det synes ikke Dale vannlag er godt nok.,

- Vi har bestemt oss for at vi ikke vil vente lenger. Vi kommer til å gå i gang med dette, med eller uten kommunen, sier nestleder Kristiansen i Dale vannlag.

Han har bodd i bygda siden tunnelene åpnet i 1992 og stortrives. Kristiansen kunne ikke tenkt seg å bo et annet sted.

Vannet fra denne brønnen er ikke av den beste kvaliteten.

https://www.oyposten.no/2021/01/12/kommunen-bor-tro-til-for-vatn-til-dale-meiner-eiane/

Fra brønn

Men å måtte drikke fra en brønn som ligger i en skråning noen hundre meter fra eneboligen hans, er han ferdig med.

- Sommeren for noen år siden var det så tørt at flere brønner her borte ble tomme og vi måtte kjøre på litervis med vann. Det orker vi ikke en gang til, sier Kristiansen.

Vannet er heller ikke av den beste kvaliteten.

- Det er ikke rent. Det går sauer på beite her, så det kan være kolibakterier i det. Vi har alltid drukket det og har aldri blitt syke, men vi har folk som kommer på besøk som nekter å drikke det, sier han.

https://www.oyposten.no/2021/02/18/kommunen-vil-ikke-gi-vann-til-dale/

Sett på ulike løsninger

Flere alternativer har blitt vurdert. Som å borre et hull i fjellet, men det har vist seg å ikke være en god løsning for dem som bor helt nederst.

- Fjellet skrår og da ville vi bare ha fått inn saltvann, men de som bor lenger opp kan gjøre det.

En annen ting de har vurdert er å legge en vannledning fra Vikevåg, men dette ble komplisert på grunn av et oppdrettsanlegg i fjorden.

- Da var det bare meg som prøvde å få det til, men nå er vi flere som har gått sammen om å få trygt vann hit. Det er lettere å få til noe når vi er flere.

Siden 1992 har Jostein Kristiansen og familien drukket vann fra denne brønnen.

https://www.oyposten.no/2021/01/06/omsider-skal-det-bli-kommunalt-vatn-pa-dale/

En million

Seks fastboende og hytteeiere har sammen betalt inn en million til vannlaget som skal dekke prisen for å legge en tynn ledning over fjorden.

- Det er to personer her nede som ikke har koblet seg på. Det er på grunn av kostnaden, men vi tror de blir med etter hvert.

Arbeidet skal utføres av Finnøy Rør og ledningen skal kobles på IVAR sin vannledning på Askje.

For å unngå at noen faller nedi har Kristiansen lagt ulike ting oppå brønnen.

Virket positive

Forrige uke hadde rørentreprenøren møte med kommunen for å fortelle at de var klar til å starte arbeidet.

- De fikk helt hakeslepp over at vi var klare til å gå i gang. Da virket de plutselig positive igjen. Vi har sagt at hvis de ikke blir med, så kommer vil til å legge et lite rør selv.

- Og hvis de senere finner ut at de må gi kommunalt vann til Sel og Dale, så må de legge en egen ledning. Det blir mye dyrere for dem enn hvis de bare blir med oss nå.

https://www.oyposten.no/2021/03/07/lesarbrev-kvifor-fylgje-med-pa-om-nord-hidle-og-dale-sel-far-kommunalt-vatn/

Bare to bygder igjen

Kristiansen har forståelse for at ting tar tid, spesielt når det er snakk om et sted der det ikke bor så mange. Men at det skal være så forskjell fra bygd til bygd, det skjønner han ikke.

- Alle bygdene i tidligere Rennesøy kommune har nå fått vann, bortsett fra oss. Så da skjønner jeg ikke hvorfor ikke kommunen kan være med å betale slik at vi også får det.

Jostein har drukket dette vannet i alle år, men skjønner at enkelte er skeptisk til det.

Kristiansen er glad for at KrF-politiker Jostein Eiane har engasjert seg i saken og tatt det opp politisk.

- Det er vi veldig takknemlig for.

Venter på svar

Kommunen har lovet å svare dem innen 14 dager, så nå krysser de bare fingrene for et positivt svar.

- Det ville vært fryktelig dumt hvis de ikke ble med på dette. Vi kommer uansett til å gå i gang. Finnøy Rør har sagt at det bare tar en dag å legge den over fjorden.

- Så er det litt de må gjøre både i forkant og i ettertid, men det skal ikke ta så veldig lang tid. Lyse har også sagt at de vil legge på et ekstra rør slik at vi kan få fiber samtidig. Det er vi veldig glade for. Det trengs her inne.