Jørn Pedersen er skolesjef i Stavanger kommune.

STAVANGER: Økningen i koronasmitte, kombinert med både influensa- og RS-virus, førte til at skolesjefen i midten av november, gikk ut og varslet at enkelte skoler kanskje måtte stenge. Da var et høyt antall av de ansatte enten syke selv eller hjemme med syke barn, og vikarmarkedet var tømt.

– Til nå har skolene og barnehagene klart seg ved å omrokere sine ansatte. Det har fungert en stund, men det vil ikke fungere i lengden. De ansatte er slitne, og smitten øker fortsatt. Behovet for vikarer vil vare en god stund, sier barnehagesjef Monica Buvig Stenseth.

Kommunen søker vikarer

Nå går Stavanger kommune ut og søker etter voksne som har tid til overs og er glade i barn, til midlertidige vikariater i skole og barnehage.

– Vi trenger først og fremst voksne som kan passe på barna. Vi søker ikke spesifikt etter folk med pedagogisk utdannelse, men de som har det, er selvsagt ekstra velkomne til å søke, sier Stenseth.

Ordningen fungerer slik at skolene og barnehagene melder inn sine behov for vikarer for en bestemt periode (for eksempel tre vikarer i perioden januar til mars). Når kommunen så mottar søkere, vil de bli fordelt ut på de forskjellige skolene og barnehagene. Den enkelte virksomheten foretar selv intervjuer og sluttfører selve ansettelsen.

Søker etter trygge voksne

De det søkes etter er trygge voksne som kan hjelpe de fast ansatte. Det er i barneskolen og i barnehagene bemanningskrisen er størst, men noen ungdomsskoler kan også ha behov for ekstra vikarer.

– Vikarer uten pedagogisk bakgrunn vil for eksempel ikke bli satt til å lede en skoleklasse alene. Her er det snakk om å ha nok voksne ute i skolegården eller i barnehagen, i SFO, i gymsalen og i klasserommet for å avhjelpe de fast ansatte. Har vi ikke nok voksne er alternativet å stenge, sier Pedersen.