STAVANGER:

Grimstad-utvalget konkluderte i sin rapport med at Norge utdanner for få leger i Norge, og at vi bør øke utdanningskapasiteten her hjemme, slik at andelen utdannede leger utenlands reduseres fra dagens 47 prosent. I den sammenheng mener ordførerne at et utdanningsløp gjennom Universitet i Stavanger er et naturlig valg.,

- Dette handler ikke bare om selve studiet, men like mye om de ringvirkningene det vil gi, både for Rogaland og Norge som nasjon, sier Nessa Nordtun, og utdyper:

- Rogaland har et voksende næringsliv og flere næringsklynger basert på medisinske tjenester og produkter. For å vokse videre, og for å kunne øke innovasjonsgraden, er vi avhengige av økt kompetanse i fagmiljøene, sier Nessa Nordtun.

Hun peker også på at regionen er i ferd med å bygge et nytt, moderne sykehus på Ullandhaug, like ved universitetet.

Sykehuset vil bli det nest største utenfor Oslo, og ha et større pasientgrunnlag enn sykehuset i Trondheim, for eksempel.

Samtidig er det slik at over 99 av 100 voksne som søker legehjelp ikke blir henvist til sykehus eller annen spesialist.

UiS ønsker å gi primærhelsetjenesten større plass i medisinutdannelsen. Det kan bidra til en nødvendig rekruttering til fastlegeyrket. I flere norske kommuner er det utvilsomt en fastlegekrise, sier Stavanger-ordføreren.

Hun sier hun opplever en unison enighet tverrpolitisk for å etablere medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger blant ordførerkollegaene.

- Vi noterer oss motstand fra universitetene som allerede har medisinutdanning. Slik har det vært ved tidligere etableringer andre steder i landet også. Ettertiden har vist at etableringen av medisinstudier både i Tromsø og Trondheim har styrket og utviklet den norske fagutdanningen i medisin på hver sine måter.

Jeg er overbevist om at Stavanger kan gjøre det samme, sier Nessa Nordtun.

Ordførerne som har signert oppropet er:

Marianne Chesak – fylkesordfører i Rogaland fylke

Kjetil Slettebø – ordfører i Bjerkreim kommune

Odd Stangeland – ordfører i Egersund kommune,Frode Fjeldsbø – ordfører i Gjesdal kommune,Jonas Skrettingland – ordfører i Hå kommune,Bjørn Laugaland – ordfører i Hjelmeland kommune

Sigmund Rolfsen – ordfører i Klepp kommune

,Stian Giil Bjørsvik – ordfører i Kvitsøy kommune,Gro Helleland – fungerende ordfører i Lund kommune,Jarle Bø – ordfører i Randaberg kommune,Stanley Wirak – ordfører i Sandnes kommune,Jonas Andersen Sayed – ordfører i Sokndal kommune,Tom Henning Slethei – ordfører i Sola kommune,Kari Nessa Nordtun – ordfører i Stavanger kommune,Irene Heng Lauvsnes – ordfører i Strand kommune,Reinert Kverneland – ordfører i Time kommune