Tor Bernhard Harestad har ikke tenkt å gi seg som politiker ennå. Foto: Arkiv

– Det er mange som er opptatt av at jeg ikke kan skrive så godt, forteller Harestad til Øyposten.

– Heldigvis er jeg så gammel nå, at de kommentarene preller av. Det må da vel være viktigst at jeg har meninger som jeg tør å stå for. Jeg kjemper for øyfolkets rettigheter. Jeg prøver heller ikke å framstå som noe jeg ikke er. Politikere er mennesker som de som har stemt på dem. Det er derfor ingen grunn til å forsøke å se bedre ut enn man er.

Harestad er skuffet over Stavanger kommune etter at de i 2020 gikk sammen med Finnøy og Rennesøy kommuner for å danne en felles storkommune.

– Vi satt i 18 møter og diskuterte intensjonsavtalen, og der var det bestemt at vi ikke skulle innføre eiendomsskatt. Det var derfor jeg stemte for sammenslåing med Stavanger. Det første Stavanger gjorde, var å innføre eiendomsskatt. De små blir herset med av de store. Det respekterer jeg ikke.

Fiske og politikk

Det er to ting Tor Bernhard er kjent for. Det ene er fiske, det andre er politikk. Han har vært politisk aktiv i en halv mannsalder, og er blitt herdet med tiden. Nå sier han stort sett akkurat det han mener.

Han driver enkeltmannsforetaket Rennesøy Fisk og Skalldyrmottak. Han reiser gjerne til Lofoten for å fiske, og han har engasjert seg i fredning av hummeren.

– Det er for sent å klage når vi har utryddet hummeren. Nå må bestanden få vokse seg stor igjen, seier han.

Om vinteren har han reist til Lofoten for å delta på fiske der, men etter fem sesonger lofotfiske er det nok slutt på det. Nå er det motorsykler som gjelder.

– Jeg har kjøpt tre stykker. Jeg ønsker å utvikle et miljø for motorsport på Rennesøy, så det vil være en av mine kampsaker framover, forteller han. To andre ting han vil fortette å kjempe for, er Øyfast og Vassfast.

I 1999 startet han Rennesøy Frp, og han har vært med hele veien.

– Partiet var viktig i gamle Rennesøy kommune. På et tidspunkt hadde vi inne fem representanter i kommunestyret.

Valgkamp for Fremskrittspartiet

I disse dager er det valgkampen for Stavanger Frp som opptar tiden hans.

– Jeg er engasjert i mange ulike saker, men skole og eldreomsorg er kanskje det viktigste utenom eiendomsskatten. De eldre har bygget landet og fortjener en verdig alderdom. Stavanger har god dekning av sykehjemsplasser i dag, men vi må tenke langsiktig så ikke vi plutselig står der med underskudd av plasser om noen år. Og de eldre skal selvsagt få bo i sin kommunedel også etter at de blir for syke til å bo hjemme.

Han har 20 år som Arbeiderpartimann bak seg. De som fikk høre ham på debatten på Finnøy Innbyggertorg, fikk vite at dette var 20 bortkastede år i hans liv.

– Det er noe med respekten for individet her. Vi tjener penger, men må betale så mye i skatt. Så har vi formuesskatt i tillegg hvis vi er så uheldige å bygge opp litt eiendeler. På toppen av det må vi betale eiendomsskatt. Dette er ikke riktig å gjøre mot hardtarbeidende mennesker.

Inneværende periode

Han sitter i kommunestyret for Stavanger, i tillegg til Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog, og er fornøyd med at han har bidratt til å sørge for at det kom penger til Mastra hestesportsklubb.

– Det er viktig å tenke på hele kommunen når det skal deles ut penger til ulike formål. Det er derfor det er så viktig å ha personer fra hele kommunen med i utvalgene, sier han. Han peker også på viktigheten av å fordele jevnt mellom de som trenger økonomisk støtte. Alt kan ikke gå til fotballen, selv om de også skal få sitt.

– Jeg sitter også i kommunedelsutvalget for Rennesøy. Hvis jeg blir valgt inn i kommunestyret i neste periode, håper jeg å få en plass i Utvalg for miljø og utbygging. Det er i byggesaker jeg har størst kompetanse, og det er der jeg føler meg hjemme. Jeg har sittet som leder for bygningsrådet i Rennesøy, og har vært med på å avgjøre den typen saker i en årrekke.

– Jeg var med å kjempe for å beholde søppelplassen på Hausken. Da måtte jeg be på mine knær, og i dette tilfellet virket det. Jeg fikk det enstemmig vedtatt.

Han står på tredjeplass på Fremskrittspartiets liste til kommunestyrevalget, og tror han har gode muligheter til å bli valgt inn.