Helsesjefen i Stavanger, Runar Johannesen .

STAVANGER:

Økende smittetrend,

Etter å ha hatt en periode med lite smitte, ser vi nå en betydelig økning i smittetallene etter Eid-feiring og 17. mai. De siste 14 dagene har 268 personer testet positivt for covid-19 på Nord-Jæren.,

Det er Stavanger som har det største smittetrykket, men dette kan fort spre seg til nabokommuner. Det er stor aldersvariasjon blant de smittede og flere skoler og barnehager er berørte. Det er også enkelte tilfeller av ukjent eller usikker smittekilde.

– Vi har fortsatt ikke sett hele smittebildet etter 17. mai og når smitten sprer seg ut i skoler og barnehager, er det en risiko for at omfanget øker. I tillegg går vi nå raskt inn i en ny langhelg og erfaringer både fra Stavanger og andre byer, viser hvor fort situasjonen kan tilspisse seg, sier Johannessen.

Forsterka anbefalinger,

Det registreres generelt lav og fortsatt synkende etterlevelse av smitteverntiltakene, særlig gjelder dette bruk av munnbind i taxi og kollektivtransport. Derfor oppfordrer nå smittevernlegene på Nord-Jæren folk til å være ekstra nøye med smitteverntiltakene.,

– Det er fortsatt anbefalt å bruke munnbind i situasjoner hvor du ikke klarer å holde en meters avstand. Dette gjelder særlig i taxi og kollektivtransport. I tillegg må vi være flinke til å følge anbefalingen om å ikke ha flere enn fem besøkende i eget hjem, i tillegg til vaksinerte, sier Johannessen.

– Vi ønsker å følge den nasjonale planen for gjenåpning og lettelser, men dersom vi ikke får kontroll på smittesituasjonen, og ser en nedgang i smittetallene, kan det bli vanskeligere, sier Johannessen.