Ifølge Tor Bernhard Harestad var det ikke like enkelt å fiske kvoten i år i forhold til tidligere år. ||||«Herkules II» ble heist ombord og fraktet til Lofoten med fraktebåt.|Helge Bjørnestad (t.v.) og lærling stortrivdes på sjøen.

RENNESØY:

- Jeg er veldig fornøyd. Vi klarte å fange kvoten i år også. Vi fisket 10 tonn sløyd fisk. De som er igjen der oppe som er herfra har ikke klart det, sier Tor Bernhard Harestad.,

«Herkules II» ble heist ombord og fraktet til Lofoten med fraktebåt. Foto: FOTO: Privat

I midten av februar dro han sammen med tre andre nordover. Én av dem var en lærling fra Hundvåg.

- Han var med en hel måned og han ble ikke lei. Han klarte seg veldig bra, sier Harestad.

- Jeg må bare skryte av Helge Bjørnestad og Frank Hermann Eriksen. Eriksen var enorm til å lage mat til oss. Vi fikk middag hver dag.

Helge Bjørnestad (t.v.) og lærling Arne Rud Edland stortrives på sjøen.

https://www.oyposten.no/2021/02/16/reiser-pa-lofotfisket-med-skrekkblanda-fryd/

Brukte lengere tid

I fjor fisket de kvoten sin i løpet av bare sju dager, men i år brukte de 18 dager. Ifølge Harstad var det unormalt lite fisk i år.

- Vi måtte kave mer i år enn det vi har gjort tidligere. Det har aldri skjedd før at det har vært så dårlig som det var i år.

På det meste fikk han 1500 kilo på en dag. - Vi fikk mye kysttorsk, men lite skrei, sier han.

Han er usikker på hvorfor det er lite fisk i år, men tror det kan ha noe med de akustiske pingerne som de nå må ha på garnet. I fjor ble det bestemt at alle må ha dette for å hindre at dyr som niser setter seg fast i garnet.

- Det er første gang vi bruker det. Kanskje det har skremt bort torsken og?

Lite skrei

På den beste dagen fikk de 1500 kilo fisk. Og den største torsken var på 38,5 kilo. Den var ti kilo større enn den største de fikk i fjor.

- Vi holdt oss mye på samme sted og det tror jeg var lurt. De andre flyttet på seg hele iden og de har nesten ikke fått noe.

Med 38,5 kilo-torsken vant de konkurransen om få fiske den største fisken.

- Dette var en såkalt «kaffetorsk» som ble med i konkurransen om den største fisken. For vår del ble det to poser kaffe og diplom. Det kommer selvsagt godt med her på havet, sa han Randaberg24 i februar.

Dette var den største fisken de fikk og den veide 38,5 kilo.

https://www.oyposten.no/2021/03/02/sjekk-denne-torsken-tor-bernhard-og-kompisene-dro-opp-i-baten/

Mye dårlig vær

Men fin vær var det lite av. To dager var de ute i full storm.

- Det er det verste været jeg har vært ute for. To ganger måtte vi snu og dra tilbake. Vinduene på siden lå helt nedi sjøen.

- Det var ikke kjekt. Du klarte nesten ikke å stå i båten og det var nesten umulig å gjøre noe. Det har aldri vært så ille før. I år var det helt ekstremt.

Når de hadde fisket kvoten ble flagget heist til topps.

Nå krysser han fingrene for at det blir både mer fisk og bedre vær til neste år.

- Det nytter ikke hvis det ikke er fisk. Her i distriktet er det jo ikke fisk, så jeg orker ikke å holde på her. Der oppe fisker vi kvoten vår og drar hjem.

https://www.oyposten.no/2021/03/04/ogsa-finnoybuar-dreg-storfisken-pa-lofotfiske/