Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken.|

RENNESØY:

-Det er viktig å oppretthalda eit godt tenestetilbud der folk bur, denne iveren etter å slå saman og sentralisera er ein tankegang det er på tide å leggja bort, seier varaordføraren i Stavanger til Øyposten.,

I formannskapet torsdag fremmar ho eit forslag som klart slår fast at dei to små tannklinikkane skal bestå. Forslaget kjem opp i forbindelse med at klinikkplanen til fylket er ute på høyring. I denne går fylkeskommunen, gjennom Tannhelse Rogaland, inn for å vudera framtida for tannklinikken i Vikevåg, og eventuelt flytta tannhelsetenesta i Rennesøy til klinikken i Randaberg.

Kommunedirektøren skriv i sitt forslag til uttale at ei nedlegging av tannklinikken i Vikevåg ikkje kan gjennomførast før det ligg føre ei utgreiing av følgene for reisetid og avstand for sårbare grupper. Kommunedirektøren støttar at tannklinikken på Finnøy skal bestå.

Marilen Vågen og dottera Frøya får ein sjekk av tannlege Ivana Bera-Petrovic. Dette tilbudet vil Dagny Sunnanå Hausken kjempa for. Foto: FOTO: Rune Nedrebø

Men Dagny Sunnanå Hausken meiner Stavanger kommune må seia klarare frå at dei to tannklinikkane skal bestå.

-Dette treng ingen utgreieing, me treng dei to tannklinikkane i likhet med andre små tannklinikkar. Det må vera eit tilbod på lik linje med legekontora, meiner Sunnanå Hausken, som har fått signal på at også Venstre vil støtta forslaget hennar.

Sentralisering

-Det er eg glad for, eg håpar forslaget mitt får breiast mulig støtte, seier ho.

I forslaget sitt skriv Sunnanå Hausken mellom anna at:

"Klinikkplanen legger i stor grad opp til en sentralisering av tannklinikkene i Rogaland. Dette oppleves å være i strid med lov om tannhelsetjenesten der det er et krav om desentralisering av tjenesten. Reisetidene for barn og unge som skissert i planen som akseptable virker alt for lange sammenlignet med å flytte og beholde klinikkpersonalet nær innbyggerne.

Stavanger kommune ber tannhelse Rogaland legge mer vekt på de ulempene det medfører med lang reiseavstand for barn, unge og eldre enn på behovet for å samlokalisere personalet i større enheter.

Den samfunnsøkonomiske siden ved at forelder til skoleelever og pårørende til eldre må ta fri arbeid for å følge sine til tannklinikken må også veie tungt. Dette medfører betydelig mer biltransport for brukerne. I et klimaregnskap er dette  ikke positivt.

https://www.oyposten.no/2020/11/06/tannlege-tilbudet-i-vikevag-kan-bli-nedlagt/

Stavanger kommune ber om at tannklinikkene legges i nærmiljøet der de kan betjene flest mulig kunder på en effektiv måte.

Finnøy må videreføres

De ansatte ved de små klinikkene må få forutsigbarhet for at deres arbeidsplass vil bestå. Dette vil lette rekrutteringen av personalet.

Rennesøy klinikken: Klinikken ligger ideelt plassert i Vikevåg. Flere hundre skoleelever har gåavstand til klinikken. Det samme gjelder eldre fra sykehjem og eldreboliger. Stavanger kommune ber om at denne klinikken blir opprettholdt uavhengig av hvilke lokale som blir benyttet til klinikken i framtida.

Finnøy klinikken er foreslått videreført. Vi ønsker også forutsigbarhet for at denne klinikken skal bestå selv om det bare er en tannlege som arbeider her".