Av Tore Ladstein,

FINNØY:

«Vil Jan Sigurd Nærland melde seg i speakerboksen.» Vi var en gjeng fra Reilstad på cupfinalen for juniorer mellom Viking og Skeid på Stavanger stadion en høstdag i 1969. Samtidig var Finnøy sitt A-lag i byen for å spille sesongens siste seriekamp. Problemet var at de manglet folk, de var bare 8 mann. Derfor beskjeden over høytaleren, Jan kom tilbake og hentet meg. Vi spilte kampen på Kiellandsmyrå med 10 mann mot studentenes idrettslag, STSIL, og tapte 2-7. Dette var min første seriekamp for Finnøy sitt A-lag.,

Vi spilte alltid fotball på Reilstad skule, i hvert friminutt og etter søndagsskulen. Da jeg gikk i 6 klasse, skulle vi sammen med 7 klassingene reise til Tau for å spille mot skolen der. Reiste med Taifun og møtte noen svære karer. Kjell Handeland spilte for oss, han sprang mellom beina på en av motstanderne. Et år var vi også med i guttelagsserien i Rogaland. Det kan ikke ha gått så bra, for jeg husker lite fra dette året.

Kun trening om sommeren

Fra denne første tiden husker jeg spesielt treningene på Leikvoll om somrene – vi trente bare om sommeren. Etter trening var det brus/is på bakken nedenfor den gamle kiosken, mens Sverre Jan Reilstad og Støldalen fortalte historier. Vi kunne sitte der i timevis. Husker også den kummerlige garderoben, et gjese skur i skogen på oppsiden av banen. Under noen kamper skiftet vi også på Tippen.

Jeg husker også noen episoder fra tiden før jeg spilte selv. Kristian Spanne scoret på to nydelige, venstrebeinskudd i en kamp mot Mosterøy som endte 2-2. Dessuten scoret John Vestbø krypende på alle fire med nesen/hodet da han fikk lirket ballen over målstreken i gjørma. Han så ikke ut etterpå!

I 1970-sesongen var Harald Milje sjef. Han hadde den (u)vanen at han tok ut laget hver søndags morgen  ca. kl. ½ 9. Spesielt til bortekamper ringte ofte telefonen da. Etter en heller kort natts søvn – besøkene på Tippen var mange på den tiden – var det bare å komme seg av gårde da båten gikk i 10 tiden. Kampene begynnte alltid kl. 13, så tiden til Fjordrott gikk tilbake til Finnøy kl. 21.30 måtte brukes til noe fornuftig. De eldre gutta gikk på Alikken, mens Sverre Jan tok seg av oss jypplinger. Minnerike tider!

Uleselig forklaring på fravær

Resultatmessig var 70-sesongen veldig opp og ned. Vi spilte 1-1 mot Mosterøy, som rykket opp til 4 divisjon. De så seg aldri tilbake, og spilte i 3 og 4 divisjon i en årrekke. Videre tapte vi 0-13 både mot Kvitsøy og Madla. Men, opplevde min første seier dette året, 2-1 over Vaulen.

De neste årene hanglet det og gikk, både med Finnøy-fotballen og min karriere der. Seriøsiteten var ikke den største, så i stedet for som Harald å ringe rundt søndag morgen, hang Frank Ingebrethsen opp lagoppstillingen den påfølgende dag på stolpen i Reilstadsvingen. Så på vei hjem fra Tippen, gjerne utpå morgenkvisten, var det å lese denne for å vite om du skulle stille til kamp.

Jeg husker spesielt en episode fra 1973, da jeg var i militæret. Vi hadde spilt bortekamp inni fjorden, og kom så sent tilbake at båten til Stavanger var gått. Sverre Jan, som oppmann, skrev en lapp og forklarte forholdet. Denne viste jeg til kapteinen da jeg kom tilbake til leiren ca. 1 døgn for sent. Problemet var at han forstod ikke hva som stod på lappen, håndskriften til Sverre Jan var kanskje ikke den beste. Men, jeg slapp refs!

Tilbake til året 1972. Vi var det første laget som tapte en seriekamp for Åmøy. De slo oss 2-1. Deretter gikk flaggene til topps, det var 17 mai og julaften på samme dag. Dessuten måtte vi skifte i en jordkjeller hvor det bare var en dusj.

Til en kamp mot Rennesøy i 1975 reiste vi med skjøtta til Karl Vestbø. Været var strålende, asfalten bølga i sola. Vant gjorde vi og, 6-0. I 1977 spilte vi mot S-Maskin fra Stavanger. Et lag av «sosser», kapteinen hadde bind med «spielfuhrer» på armen. Kampen gikk på Kiellandsmyra, vi ble rundspilt, men Jon Asgaut Flesjå laget to nydelige frisparkmål i en kamp som endte 2-2.