Finnøy-jente med i kampen om «Årets unge bonde»

June Steinnes (32) fra Finnøy er med i kampen om å bli kåret til «Årets unge bonde». Hun er blant de 10 semifinalistene som er klare for kåringen.

June Steinnes i kyllinghuset. Hun er en av ti kandidater til tittelen «Årets unge bonde», og den eneste fra Finnøy og Rennesøy.
Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

FINNØY: Det er Norges Bygdeungdomslag som har gått gjennom de 928 nominasjonene som kom inn. Nå gjenstår det ti fortjente kandidater i kampen om den gjeve tittelen «Årets unge bonde».

Dei som vil stemma på dei ulike kandidatane, kan gå inn på nettsida: https://www.aretsungebonde.no/

Initiativtagerne til konkurransen er Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Det går an å stemme på kandidatene, men til slutt skal en jury ledet av mat- og landbruksminister Sandra Borch avgjøre hvem som fortjener tittelen.

Finnøy-burgeren

June Steinnes driver gården sammen med mannen Runar.

Med tre barn, 65 prosents stilling som helsefagarbeider og egen neglesalong på gården kan man trygt si at June Steinnes har mange jern i ilden, heter det i omtalen om kåringen.

«Sammen med mannen Runar tok hun over sistnevntes barndomsgård i 2013. Her måtte de starte helt på nytt, etter at det ikke hadde vært drift de siste 15 årene.

Paret startet med et kyllinghus på 1250 kvadratmeter, og fylte på med sau og ammekyr etter hvert som de fikset opp fjøs og løe. Sommeren 2021 åpnet de butikk, Steinnes Gard, der de selger kjøtt fra egen gård. I samarbeid med kokk Frode Selvaag produserte de «Finnøy-burgeren», som ble lansert under fjorårets tomatfestival. Burgeren ble en stor suksess, og i år stilte de også med Finnøypølse med soltørket tomat.

Dyra skal ha det bra

Familien driver etter ett enkelt prinsipp: Dyrene skal ha det så bra som mulig, så vel inne som ute på beite. De legger mye arbeid og prestisje i å drive bærekraftig, og barna i familien er også sterkt involvert, slik at de skal få opplæring i landbruket, og hva som skal til for at dyrenes trives. Her er hele familien i sving. Datteren på 15 hjelper til med matlaging og husarbeid, mens guttene på ti og åtte er med på gårdsarbeidet.

-Har dere noen nyskapninger på gården?

-Per i dag driver vi ganske gammeldags, men det synes vi er litt kult også. Den gamle Masseyen er for eksempel i flittig bruk, men ting varer ikke evig og det krever mye vedlikehold, så drømmen er et nytt fjøs på sikt.

Vi har startet prosessen med solceller på kyllinghuset slik at vi blir selvforsynte med strøm.

På gården er det sau, ammekyr og kyllinghus.

Håper på en fremtid på gården

-Hva tenker dere om fremtiden som gårdbrukere?

-Min mann og jeg var ikke flinke på skolen, og slet med lese- og skrivevansker. Våre barn gjør dessverre det samme, men når vi jobber sammen ute lærer vi barna våre så mye mer enn gjennom bøker og tekster. Barna får kommet tett innpå dyra og lære hvordan de skal stelles og passes på. Vi vil utvikle gården slik at barna en dag kan ta over driften.

-Jeg håper at en av oss kan ha gården som fulltidsjobb en dag i framtiden, men i dag jobber begge utenom. Jeg kan gå fra å ta runden i kyllinghuset til å fikse negler kun minutter etterpå. Dette kaller vi variert arbeid, sier June Steinnes».

Publisert: