Oppvekstsenteret på Ombo.

FINNØY:  I uttalen uttalen frå dei tre FAU'ane, heiter det:,

"På Fogn, Sjernarøy og Ombo har vi i dag velfungerende oppvekstsentre med gode lærerkrefter og et godt faglig og sosialt miljø. Vi har nylig avholdt foreldremøter på de respektive øyene, og kommer med følgende høringsinnspill på vegne av alle foreldrene på Sjernarøy, Ombo og Fogn.

Fordeler i dagens situasjon:

 Kort skolevei, barn ned i 9 års alder bør slippe buss - båt - buss, reisetid på over 1 time hver

vei og risikoen dette innebærer. Dette forutsetter nye rutetider på både buss og båt på,øyene for å tilpasses timeplanen til mellomtrinnet, hvis ikke vil reisetiden være enda lenger.

 Det er lettere med individuell tilpasning i mindre klasser, de får et godt pedagogisk tilbud

med mer tid til hver enkelt elev.

Ellers noen negative betraktninger dersom mellomtrinnet flyttes:

 De små skolene blir ikke bedre av å bli enda mindre. Det blir et tap for de resterende elevene,i 1-4 klasse at de større elevene forsvinner, både for læring og aktivitet i friminutt samt alle,arrangementer på skolen. For eksempel skoleavslutning, skuespill, juleverkstedsolidaritetsaksjon osv.

 Den sosiale kontakten utenfor skoletiden vil være begrenset for elevene på mellomtrinnet,

da elevene på ikke-landfaste øyer må forholde seg til rutetider. Normalen, og en viktig del av,et klassemiljø, er at klassekamerater treffes etter skoletid, og knytter vennskap utenfor,skolens område.

 Det blir vanskeligere å rekruttere fremtidige lærerkrefter dersom kollegiet blir for lite.

 Foreldremøter, avslutninger, samarbeid hjem-skole og generelt fysiske treff blir mer

tidkrevende og ressurskrevende med reising og rutetider for barn og foreldre, og en større,kabal som skal gå opp for flere, enn i dagens situasjon. Ja vi har Teams og Meet, men det kan,ikke erstatte fysiske møter.

 Forskjellen mellom barn/foreldre fra landfaste øyer og ikke-landfaste øyene kan også her bli

større, og gi et dårligere utgangspunkt for et godt samarbeid enn vi har i dag. Vi opplever,forståelsen for problematikken med reising og rutetider fra mange på de landfaste øyene,som liten.

Minner også om nærprinsippet i Intensjonsavtalen ifm. kommunesammenslåingen som sier litt om

dette under emnet Tjenester og lokalisering. Vi stiller oss i tillegg undrende til anslaget for fremtidige elevtall, for et samfunn som vårt er det svært vanskelig å forutsi fremtiden. Dersom politikerne gjør jobben sin, sikrer god infrastruktur og lett tilgjengelighet til øyene, så skal vi jo sammen jobbe for vekst i hele kommunen. Da blir en reduksjon i elevtall en hypotetisk problemstilling. I høringsutkastet henvises det ellers til fordelen med større elevgrupper ved å samle mellomtrinnet på Finnøy. Med fritt skolevalg finnes allerede denne muligheten for de elevene som har behov for et større miljø. Vi har velfungerende skoler, som har den nødvendige faglige og pedagogiske kompetansen i personalet og et godt faglig og sosialt miljø for elevene, og ser derfor ingen grunn til å flytte mellomtrinnet til Finnøy.

Helt til slutt ett lite hjertesukk, eller utfordring til politikerne om du vil:

Hva vil dere med de ikke-landfaste øyene i gamle Finnøy kommune? Er vi bare ett utstillingsvindu?

Hva har skjedd med visjonen til Finnøy kommune «Dei lyse og levande øyane. Saman for folk i

Finnøy»?

Vi har i alle år arbeidet for bolyst og engasjement på øyene våre, og håper at dere som

lokalpolitikere ønsker det samme. Vi oppfordrer politikerne i kommunestyret generelt, og dere i,Utvalg for oppvekst og utdanning spesielt, til å bli kjent med øyene i kommunen, de har kvaliteter og ønsker å bli tatt enda mer i bruk. Velkommen på besøk!

På vegne av FAU på Sjernarøy Oppvekstsenter

________________________________,Elin Rødne, Leder

På vegne av FAU på Ombo Oppvekstsenter

_________________________________,Odd Magne Hognestad, Leder

På vegne av FAU på Fogn Oppvekstsenter

,_________________________________,Pål Rune Grønås, Leder