Den nye biblioteksjefen koser seg med krim og kjærlighet

Den nye biblioteksjefen i Rennesøy er utdannet folkemusiker, og hadde aldri jobbet i et bibliotek før. Men hun er glad i bøker og leser alt fra krim til kjærlighet.

  • Terese Torgersen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Filialansvarlig Rebecca Egeland ber rennesøybuen komme med tips til hvilke arrangementer og bøker de burde ha på Rennesøy folkebibliotek. – Det er bare å komme med det, så skal jeg se hva jeg får til, sier hun.|Barneavdelingen ble laget da Rebecca tok over biblioteket og ifølge henne har den blitt veldig populær.|Dette er hennes favorittbøker.|Da de ble en del av Sølvberget forsvant en tredjedel av bøkene de hadde.|Rebecca gleder seg til koronatiden er over slik at realisere resten av planene hun hadde da hun startet.|Rebecca Egeland i Rennesøy bibliotek.

RENNESØY:

Siden i høst har Rebecca Egeland (29) vikariert som filialansvarlig på Rennesøy folkebibliotek. Nå har stillingen hennes blitt omgjort til fast.,

- Jeg synes det er veldig kjekt. Nå har jeg jobbet her i nesten tre år og trives veldig godt på Rennesøy, sier Egeland.

Hun er fra Kvinesdal, men bor på Randaberg. At hun skulle ende opp med å jobbe på et bibliotek hadde hun aldri sett for seg.

Da hun var ferdig på videregående flyttet hun til Rauland for å ta en bachelor i folkemusikk ved Universitetet i Sørøst-Norge. Etterpå tok hun en master i tradisjonskunst og en annen i kulturstudier.

- Jeg er jo egentlig utdannet folkemusiker, men da jeg kom over denne stillingen syntes jeg den virket veldig spennende, sier hun.

- Både jeg og samboeren min var i en situasjon der vi ikke hadde jobb og vi søkte flere steder, og var åpen for å flytte hvor som helst.

Selv om Rebecca egentlig er utdannet folkemusiker stortrives hun på biblioteket.

Aldri arbeidet på bibliotek før

Og slik ende hun opp på Rennesøy folkebibliotek i en 50 prosent stilling som kulturformidler med ansvar for barn og unge.

- Jeg hadde aldri arbeidet på et bibliotek før, men har alltid vært glad i bøker. Moren min leste mye for meg da jeg var liten og etter hvert startet jeg å lese selv. Jeg har vært en flittig bruker av biblioteket opp igjennom årene.

Nå leser hun mellom tre og fire bøker i måneden. Krim er det hun liker aller best, men hun leser også en del kjærlighetsromaner.

- Det å kunne sitte helt i din egen verden og ikke bli påvirket av verken fjernsyn eller internett, synes jeg er spennende. Og gleden av å finne en bok som tar helt pusten av deg er helt ubeskrivelig.

Dette er hennes favorittbøker.

Har færre bøker

I januar 2020 ble de en del av Kulturhuset Sølvberget i Stavanger. I forbindelse med det ble en del av bøkene fjernet.

- Nå har vi nesten bare bøker av nyere tid og som er etterspurt. Vi har fremdeles noen klassikere, men ikke så mange.

- Vi har fått tilbakemelding om at det nå er mange flere bøker i hyllene som de faktisk har lyst til å lese og det er kjekt. Folk har også blitt flinkere til å fjernlånebøker. Vi får bibliotektransport tre ganger i uken.

Da de ble en del av Sølvberget forsvant en tredjedel av bøkene de hadde.

https://www.oyposten.no/2020/01/14/boker-i-mengdevis-skal-kastast/

Tok over etter Bjørg

I høst da biblioteksjef Bjørg Kristin Helland Bø gikk av med pensjon gikk Egeland inn i et 100 prosent vikariat som filialansvarlig.

- Jeg synes det har vært spennende, men også veldig skummelt. Jeg bestemte meg raskt for at jeg måtte gjøre det om til mitt eget.

Noe av det første hun gjorde var å ommøblere. Hun flyttet på hyller og bøker, og laget ulike soner.

Barneavdelingen ble laget da Rebecca tok over biblioteket og ifølge henne har den blitt veldig populær.

I den ene enden har hun laget en barneavdeling med tegnesaker, leker og barnebøker. Og i den andre er det en voksensone med sofa, magasiner og aviser.

- Jeg har prøvd å gjøre dette til et møtested for alle aldersgrupper. Her kan for eksempel foreldre ta med barna sine når de er hjemme i barselpermisjon og ungdommer kan møte venner for å prate og spille playstation.

https://www.oyposten.no/2020/01/06/dette-las-rennesoybuen-i-2019/

Færre ansatte

Men koronapandemien har satt en liten stopper for planene hennes.

- Jeg har veldig lyst til å få til strikketreff og andre arrangementer for ungdommer, familier og eldre, men det har jeg ikke fått gjort så mye av på grunn av smittevern.

Da Bjørg gikk av med pensjon mistet biblioteket et halvt årsverk.

- Jeg synes det er dumt, men jeg skjønner det. Vi har ikke lenger de administrative oppgavene som fulgte med en sjefsstilling, sier hun.

- Men noen ganger har jeg hatt behov for den halve stillingen. Jeg klarer for eksempel ikke å dekke hele åpningstiden.

Rebecca gleder seg til koronatiden er over slik at hun kan realisere resten av planene hun hadde da hun startet.

https://www.oyposten.no/2021/02/03/krim-mot-korona-i-rennesoy/