Rennesøy:

-Jeg har 500 blåbærplanter og 1500 haskapplanter, hvor det er syv forskjellige arter. Haskapplantene er russiske og kanadiske og tåler temperaturer helt ned til -45. Haskapplantene er helt nye i år så det har ikke vært nok bær til å selge, men om fem år, når de er fullt utvokst, regner jeg med å få 3-5kg bær fra hver plante som til sammen blir rundt 7000kg, sier Bjarte Hanasand til Øyposten.,

Haskap er i følge Hanasand det nye superbæret og skal visstnok inneholde over dobbelt så mange antioksidanter som ville blåbær. De ble lovlige i Norge i 2019 etter en rekke tester for å se om det var trygt å sette plantene i den norske naturen. Bærene smaker ifølge Hanasand som en blanding av blåbær og bringebær.

-Det er faktisk de beste bærene jeg noen sinne har smakt. Når jeg får produksjonen skikkelig opp å gå kommer jeg til å lage syltetøy, smoothie og energidrikk av bærene. Jeg forventer å få rundt 7 tonn bær og jeg kommer til å kontakte Bama for å høre om de er interessert i de nye bærene, sier Hanasand.

På haskapplantene er bærene klare i midten av juli, så det ble ingen smaksprøve denne gang, men når plantene blir litt større er det garantert mange, gode og friske hasskapbær i hagen på Hanasand.

Hjemmelaget bærplukker

I garasjen på gården viser Bjarte Hanasand også frem en bærplukker, den har han laget fra bunn helt selv. Han har sveist sammen rammeverket, satt på samlebånd, børster, bærristere, kasser som bærene slippes oppi og koblet til motoren og alt det tekniske.

-Tidligere har jeg fått hjelp av polske bærplukkere, men med den nye maskinen kan jeg gjøre det selv. Istedenfor at ti mann bruker en time på å plukke alle bærene kan jeg bruke en time alene med hjelp av maskinen, forteller han.

Maskinen ble laget i forbindelse med koronapandemien og den skal testestes for første gang på blåbær i helgen. Hanasand har testet alt alt fungere som det skal; samlebåndet, motorene, regulering av hastigheten på motorene og stengene som rister buskene, nå gjenstår det bare å sette den ut i praksis.

Elektronisk fugleskremsel

I bærhagen trengs det også noe for å holde fuglene vekke. Her holder det ikke bare med fuglenetting. Hanasand har nemlig investert i rovfuglkasser fra England som spiller av åtte forskjellige rovfugllyder, én gang i timen.

-Det fungerer veldig bra, kombinert med fuglenettingen selvfølgelig. Jeg satser på noen gode bærsesonger fram over, sier Hanasand.