-Me har ikkje innført reiseforbud, men me ber folk med hytter på øyane om å halda seg heime for å unngå stor belastning på Ryfylke legevakt, opplyser ordførar Kari Nessa Nordtun til Øyposten.,

I går blei det kjent at regjeringa trugar med straff og bøter for folk som dreg på hytta i ein annan kommune enn den dei bur i. Det forbudet ville vore gjeldande også for Stavangerfolk med hytte i Finnøy, viss kommunedelen hadde halde fram som eigen kommune.

Men frå nyttår blei som kjent Finnøy, Rennesøy og Stavanger til nye Stavanger, og forbudet frå regjeringa gjeld dermed ikkje her. I Finnøy kommunedel er det mange hytter både på Sjernarøyane, på Fogn og i fisterøyane.

Ordførar Kari Nessa Nordtun viser til at Ryfylke legevakt også har ansvaret for helsetenesta i Kvitsøy og Hjelmeland.

-Også i solidaritet med desse to kommunane blir hytteeigarar oppfordra om å vera heime, opplyser ordføraren.

I pressemeldinga som kommunen har sendt ut heiter det:

"Ordfører Kari Nessa Nordtun er bekymret for det sårbare legevakttilbudet i Ryfylke. Hun ber innstendig alle i Stavanger om å ikke reise til hytter, campingvogner og fritidsbåter – selv om de er i hjemkommunen.

- Jeg har stor forståelse for at mange kunne tenke seg en pustepause fra verden og dra på hytta. Noen kan også tenke at hytta er det lureste stedet å være akkurat nå for å skåne familie og venner. Samtidig må vi alle følge de nasjonale retningslinjene som nå gis, oppfordrer ordføreren.

- Det gjelder også overnattingsturer i campingvogn, fritidsbåt og kolonihager, der sanitæranleggene ofte er felles, legger hun til.

Sårbart legevakt-tilbud

Stavanger kommune har nærmere 1500 fritidsboliger. Over 1000 av disse ligger på øyer eller på landfaste områder i kommunedelene Finnøy og Rennesøy.

Det er Ryfylke legevakt som betjener folk i Finnøy og Rennesøy hvis de blir akutt syke. Men samme legevakt har også ansvar for de mindre og sårbare kommunene Kvitsøy og Hjelmeland.

Fastboende på øyene er helt avhengige av ambulansebåt hvis de blir akutt syke.

Er du på en øy som ikke er landfast og blir akutt syk med korona, skaper dette store utfordringer. Skulle det skje at en smittet person fraktes med ambulansebåten, må den gjennom omfattende rensetiltak, og vil være satt ut av spill mens arbeidet pågår. Mannskapet må i 14 dagers karantene.

Store konsekvenser

- Ryfylke legevakt består av dyktige og hardtarbeidende mennesker. Hvis bare én av personalet må tas ut av tjeneste på grunn av smitte, settes hele legevakttilbudet i Ryfylke i en vanskelig posisjon. Vi må alle gjøre vårt beste for å skåne sårbare tjenester, fastslår ordføreren.