Det blir vanskelig for bilister å se fotgjengere i mørket. I dag kommer påminnelsen om å huske refleks når du skal ut og gå. Foto: Morten Brakestad

– Det har for alvor begynt å bli mørkt både morgen og kveld, derfor håper vi langt flere benytter de neste dagene til å finne frem reflekser fra skap og skuffer. Legg refleksen i lommer eller fest på bager og sko, slik at du kan ta den frem når du er ute og går i mørke! Refleks er en billig investering i egen sikkerhet. Det er enkelt å ta i bruk og har stor effekt, sier fungerende regionsleder i Trygg Trafikk, Elisabeth W. Haaland.

Krevende siktforhold

Hun legger til at det er mer krevende siktforhold på vinteren. En stor utfordring er å få øye på folk i mørke klær som ikke bruker refleks. Disse oppdager du først på 25 meters hold. Er farten 50 km/t, har du to sekunder på å oppdage personen, men 10 sekunder om trafikanten har refleks.

– Refleks gjør deg synlig på lengre avstand og gir bilfører bedre tid til å reagere, sier hun.

– Snaut halvparten av voksne bruker refleks i Norge (48 prosent), så det er en reell fare for at du oppdager en fotgjenger for sent. I Rogaland var det kun 39 prosent i 2022 tellingen. Heldigvis ser vi at de siste seks årene har refleksbruken økt med 9 % i Norge (fra 39 prosent i 2016 til 48 prosent i 2022), men fortsatt dropper over halvparten refleks når de er ute og går i mørket, så vi trenger en påminnelse.

Ikke oppnådd

– Vi nådde dessverre ikke tilstandsmålet, legger Haaland til.

– Trygg Trafikk har jobbet for at 50 % av alle fotgjengere skulle bruke refleks innen 2022 i henhold til Nasjonal transport plan. Vi trenger å samarbeide for å markere hver tredje torsdag i oktober, den årlige refleksdagen i Norge, slik at vi kan bli bedre på å bruke refleks. Hovedårsaken til at fotgjengere dropper refleksen er glemsel, dette forklarer hvorfor refleksbruken svinger fra år til år.

Hun forteller at Trygg Trafikk har i år fått med seg Maud Angelica Behn til å lage årets designreflekser til refleksdagen. På slapwrap-refleksbåndet ser man en katt fra 3 sider.

– Dette kan symbolisere at det er viktig å se seg for til alle sider før man går over veien, legger hun til.

Til slutt vil hun minne folk på å sjekke at refleksen ikke er utslitt, og at den reflekterer.

– Kanskje du trenger en ny? avslutter hun.

Trygg Trafikks beste reflekstips:

  • Fest refleks på alle jakker og sekker/bager.

  • Legg refleksbånd (slapwrap) oppi skoen, slik at du husker å ta det på når du skal gå ut

  • Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best

  • Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter

  • Heng refleksen i knehøyde eller bruk refleksbånd på bein