Helseministeren: – Oppfriskningsdose til alle over 65 år før jul

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ber kommunene sørge for at alle over 65 år får tilbud om oppfriskningsdose med koronavaksine før jul.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

KORONA:

Det gir fornyet beskyttelse mot alvorlig sykdom og kan hindre at presset på sykehusene blir for stort.,

– Vaksinene gir god beskyttelse mot smitte og sykdom, men effekten avtar over tid. Det gjelder spesielt de eldste. Derfor er det veldig viktig at de får den tredje dosen så fort som mulig, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet fredag.

Mange av dem som er innlagt på sykehus nå, er eldre personer som ble vaksinert på senvinteren.

På dagens pressekonferanse oppfordret også Kjerkol til å igjen droppe å håndhilse, og heller bruke den "smittefrie" måten å hilse på.

Kommunene må også sørge for at 16- og 17-åringene nå får sin andre vaksinedose. Det vil være med på å begrense smittespredningen i denne aldersgruppen.

– Men det er ikke bare kommunene som har en jobb å gjøre nå. Det har vi alle. For mange av oss lar være å følge rådet om å være hjemme når vi er syke. Derfor sprer både koronaviruset og andre virus seg raskt i befolkningen nå. Det fører til stadig flere smittede, stadig flere syke og et stadig større press på helsetjenesten, påpeker helse- og omsorgsministeren.

Koronasertifikat

Kommuner med smitteverntiltak kan nå ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har gjennomgått infeksjon og de som har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene. Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, står det videre i pressemeldingen.

En ny forskrift vedtatt 19. november vil gjøre dette mulig. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke koronasertifikat, påpeker Kjerkol.

Helsedirektoratet vil lage en veiledning til kommunene om hvordan de kan og bør regulere bruk av koronasertifikat.

– Vi ønsker å holde samfunnet mest mulig åpent samtidig som kommuner med smitteutbrudd, innfører tiltak. Vi håper forskriften vil gjøre det enklere for kommuner med smitteutbrudd å fatte lokale vedtak om smitteverntiltak. Vi mener koronasertifikat vil ivareta hensynet til næringslivet og privatpersoner og gjøre tiltakene mindre inngripende, sier Kjerkol.

Delvaksinasjon vil ikke gi unntak fra lokale restriksjoner.

Kun lokal bruk foreløpig

Det er den blå EU-versjonen av koronasertifikatet som skal brukes også innenlands. Unntak fra smitteverntiltak ved å vise koronasertifikatet gjelder foreløpig ikke i hele landet, men bare i kommuner med lokale smitteverntiltak, står det i pressemeldingen. Sjekk din egen kommune om hva reglene for koronasertifikat er der.

Regjeringen vil også vurdere om det er behov for å bruke koronasertifikat i større omfang nasjonalt, men det vil kreve en lovendring.

– Vil se på om vi kan bruke koronasertifikat som er forebyggende tiltak mot nedstengninger og videre smitteøkning. Dette krever grundige politiske, etiske og juridiske vurderinger, og vi vil komme tilbake til dette, sier Kjerkol.

Som følge av smittesituasjonen, har regjeringen i dag også besluttet å gjeninnføre krav om negativ test før innreise og utvide dagens krav om testing og innreiseregistrering ved innreise til Norge. Det kan du lese om her.

Publisert: