Et steg nærmere riving av kraftstasjonen på Eltarvåg

Byantikvaren og rennesøybuer har forsøkt å redde den gamle kraftstasjonen på Eltarvåg, men nå har kommunen sendt ut nabovarsel om riving.

  • Terese Torgersen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel
Magnor Aske (t.v.), Magne Helland, Norleiv Haugvaldstad, Anny Hatlen og Lars Tore Klepsvik i Rennesøy historielag vil at kommunen skal ta vare på Austbø kraftstasjon, som dei her står framfor, i staden for å riva han. (Foto: Rune Nedrebø)

RENNESØY:

- Området skal tilbakeføres til natur og friluftsområde, sier naturforvalter Vegard Ankerstrand i Stavanger kommune.,

Da Austbø kraftstasjon sto ferdig i 1938 sørget den sammen med kraftstasjonen på Dale for at hele Rennesøy fikk strøm. Det var lenge før de andre øyene i området drømte om å bytte til elektriske lyspærer.

- Det er svært kostnadskrevende å sette bygget i stand og bygningen har ingen funksjoner i friområdet etterpå. Det er jo et spørsmål om offentlig ressursbruk og prioritering, sier Ankerstrand.

Viltforvaltar Vegard Ankarstrand i Stavanger kommune.

Mangler midler

Han forteller at det ikke er penger i budsjettet til å sette den i stand og at det ifølge byantikvaren ikke er verneverdig.

- Demningen Austbøstemmen er rehabilitert og er et varig minne over kraftverket. Kraftverket gikk jo over til å bli et vannverk etterpå. Nå er det er friområde. Det er snakk om endret bruk. Det kan selvfølgelig kombineres med en informasjonstavle.

https://www.oyposten.no/2020/12/20/hapa-kommunen-vil-berga-kraftstasjonen/

Har fått klage

Nabo Bodil Risa Finnestad har sendt inn en klage på varselet.

- Synes at det er synd at den ikke blir bevart som planlagt. Så frem til at den skulle komme frem i lyste igjen i forbindelse med opprydning og laging av fellesområde for tur og rast, skriver hun.

Det er Nordbø Maskin som skal utføre jobben.

Mykje av inventaret i Austbø kraftstasjon i Eltarvåg er framleis på plass. Her er den gamle turbinen. (Foto: Rune Nedrebø)

https://www.oyposten.no/2020/12/19/krev-at-rivingsplanar-blir-politisk-behandla/

Skal fjerne skogen

Trærne rundt kraftstasjonen skal også fjernes.

- Det er satt av penger i årsbudsjettet til hogst og jeg håper at vi har kapasitet til å felle. Vi håper å starte i høst med denne jobben, sier Ankerstrand.