Lojale rogalendinger i tomatfylket

I en undersøkelse av Opplysningskontoret for frukt og grønt kommer det frem at seks av ti rogalendinger støtter den norske tomatbransjen, i resten av landet er det kun fire av ti som svarer det samme.

  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel
Rogalendinger er best i landet på å spise norskproduserte tomater. |Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, er bekymret for at unge ikke spiser mer tomater.

Ryfylke: 

-Det ligger nok en stolthet i oss, sier Rogalands tomatekspert, Bjarte Åsebø i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.,

Over 90 prosent av de norske tomatene dyrkes i Rogaland, hovedsakelig særlig på Jæren og i Ryfylke. I følge undersøkelsen er det smak, stolthet og tanken på et mer miljøvennlige alternativ som er grunnen til at rogalendinger velger norskproduserte tomater ovenfor utenlandske.

-Vi har jo et historisk forhold til norske tomater. I tillegg kjenner de fleste rogalendinger en som jobber i produksjonen, så det vil nok være en ekstra motivasjon, sier Åsbø.

Eldre spiser mer tomater 

Det er ikke bare resten av landet som er mindre opptatt av norskproduserte tomater. Undersøkelsen viser at eldre i større grad enn unge har mer tomater i kostholdet.

-Tomat er en viktig kilde for fiber som gir god metthetsfølelse og er godt for fordøyelsen. I tillegg er tomater en kilde til betakaroten, vitamin C og kostfiber. Det er en bekymring at så mange unge ikke spiser mer tomater, sier ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Sagen.

Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, er bekymret for at unge ikke spiser mer tomater.