- Selv om det meste har blitt dyrere i år, stopper ikke nordmenns reiselyst. Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige og forteller at gleden kan bli kortvarig. Årsaken er at svært mange har pass som er ugyldig eller er i ferd med å gå ut på dato. Politiet opplyser selv at det er totalt 235.000 pass som utløper i 2023.

Rogaland

- Beregninger viser at nærmere 20.000 innbyggere i Rogaland er i samme situasjon. Når vi vet at det kan være flere måneder med venteliste for å få bestilt pass, begynner det å haste for mange, sier Voll. Ingen ting er kjedeligere å oppleve at en i reisefølget har ugyldig pass rett før avreise. I verste fall kan ferien ryke for hele familien.

- Derfor er det et felt i passet som må sjekkes ekstra nøye sier Voll. Det er gyldighetsdatoen som står nederst på siden.

Dekkes ikke av reiseforsikringen

- I tillegg er den en del som har droppet å ha reiseforsikring de siste årene. Sjekk derfor at reiseforsikringen er i orden før du reiser, sier han. Ryker ferien på grunn av at en ikke har dokumentene i orden, er det viktig å påpeke at avbestillingsforsikringen ikke gjelder. Dette er den enkeltes ansvar å passe på, avslutter Voll.

Varighet og utløpsdato:

Det er alderen som avgjør varigheten på passet.

  • Barn 0 til 5 år – Varighet 2 år

  • Barn 5 til 10 år – Varighet 3 år

  • Barn 10 til 16 år – Varighet 5 år

  • Over 16 år – Varighet 10 år.

Flere land krever at pass er gyldig noe frem i tid ved innreise. Kilde Politet.no