To kjøleskap og mye søppel

Ryfylke Friluftsråd har vært ute på flere ryddeaksjoner i de siste ukene. I et intervju med Ulrik Håheim Johnsen forteller han om to omfattende ryddeaksjoner på Buøyna ved Byre og i Selsvika på Kyrkjøy.

Ryfylke friluftsråd samlet 400kg søppel på oppdraget sist uke.  Fra venstre: Meyra og Nickole (frivillige) og Therese U. Meling (Clean Shores).|Her ligger båten, Ry-Fri, klar til å ta om bord søppel og heise det opp med kranen. |Masse søppel som har blåst langt opp på land.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

Ryfylke: 

-Det var masse søppel både på Buøyna og i Selsvika på Kyrkjøy. Det lå til og med et kjøleskap i strandkanten, på begge strendene! sier prosjektleder for marin forsøpling, Ulrik Håheim Johnsen, til Øyposten.,

På Ryddenorge.no sine nettsider står det en oversikt over hvor mye søppel som ble samlet opp. Ryfylke Friluftsråd plukket til sammen 600kg søppel på de to aksjonene, 350kg i Selsvika og 250kg på Buøyna. Det meste av søppelet kommer inn med havet, med unntak av kjøleskapene, og er alt fra "dagligvare-plast" til tauverk, fiskeutstyr og armeringsfiber fra Statens vegvesen som brukes på byggeprosjekter.

 Her ligger båten, Ry-Fri, klar til å ta om bord søppel og heise det opp med kranen.

Bruker undervannsdroner 

En god del av søppelet som plukkes opp er fiske- og båtutstyr. Noen av disse ligger gjerne under vann, et gammelt gran for eksempel, og da må det brukes en undervannsdrone, eller en ROV. ROVen senkes ned og leter etter søppel som Ryfylke Friluftsråd heiser opp ved hjelp av kranen på båten.

Utsatt for vær og vind

Ulrik Håheim Johnsen sier at det er betydelig mer søppel i Ryfylke enn på Østlandet. Det har ikke nødvendigvis med at rogalendinger er dårligere å rydde etter seg, men fordi det er så utsatt for vær og vind her i forhold til i områder på Østlandet.

-På Buøyna var noe av plasten blåst langt opp på land. Det meste av plasten er hverdagslige ting, Q-tips og snusbokser er for eksempel en gjenganger. Det er også noe av søppelet som kommer fra andre land, i hovedsak Sør-Europa, men mesteparten av det vi plukker er norsk, sier Håheim Johnsen.

 Masse søppel som har blåst langt opp på land på Buøyna.

Så husk å alltid rydde søppelet, så slipper Ryfylke Friluftsråd å få en så omfattende jobb neste gang.

For de som vil se hvor mye søppel det var på Buøyna har Ryfylke Frilluftsråd satt opp en dunk med all søppelet derfra. Den vises på Passion for Ocean festivalen 21. august ved Tou-scene i Stavanger.

Publisert: