Rennesøy:

Ved det gamle lokalet til Øybuen Dykkerklubb på Mosterøy rydder Tiley og Fikse utstyret fra dagens vellykkede dykk. Klubbhuset er bygget på en gammel sildefabrikk og passer perfekt til oppbevaring av dykkerutstyr. Inne i den gamle sildefabrikken er det også laget til et fint lokale med sofaer og et kjøkken hvor medlemmene kan slappe av etter en lang dag på havbunnen.,

-Når vi er ute å dykker tar vi for det meste bilder og noen ganger fanger vi litt krabber, kamskell og fisk som kan bli til en eventuell middag, sier Bruce Tiley og viser frem undervannskameraet og to kamskjell han tok med fra dagens dykk.

Bruce Tiley, til venstre, og Kolbjørn Fikse, til høyre, viser frem undervannskameraene og dagens fangs (to flotte kamskjell). Kameraene er betydelig lettere under vann med alt utstyret montert på. Foto: FOTO: Jone Bergøy Nedrebø

Mye å oppdage

I Rennesøy området er det mye spennende å oppdage forteller dykkerne. I området ikke langt fra dykkerklubben ligger blant annet DS Sandeid, et dampskip som forliste i Mastrafjorden på 50-tallet, og Bonanza, en skøyte som forliste ved Bru. Tiley og Fikse forteller at DS Sandeid er et populært dykkersted og at det til og med kommer dykkere fra Danmark for å se på det forliste skipet.

Dykket i 30 år

Bruce Tiley sier at han har drevet med dykking i 30 år og har med det god erfaring. Før kameratene dykker tar de alltid en kompisskjekk, sikkerhet først! Her sjekker de om utstyret er i orden, avklarer håndsignaler som de bruker under vann, tar hensyn til strømmen i fjorden samt båttrafikken ovenfor, og sist men ikke minst setter de opp et dykkerflagg.

Når alle forberedelsene er gjort hopper de uti vannet og begynner dykket. På tirsdagens dykk så de masse spennende, alt fra en stor sjøstjerne (den største jeg har sett) til rødspetter. Bildene tas med et undervannskamera som egentlig er et vanlig kamera med et "undervannshus" rundt, en vidvinkellinse, en stor blitz og en lykt til å lyse med.

En gigantisk sjøstjerne fra tirsdagens dykk. Foto: FOTO: Bruce Tiley

Dykker hele året

Til tross for det kalde vannet om vinteren dykker de to hobbydykkerne hele året. Om sommeren bruker de våtdrakt, men om vinteren bruker de tørrdrakt med en varmevest for å holde varmen. Dykkene varer som regel i 40 minutt til en time og de ligger på rundt 20-30 meters dyp, men de kan også gå lengre ned, som for eksempel til DS Sandeid som ligger på 47 meter.

Så for de som liker å leke seg under vann og har lyst til å oppleve et nytt landskap er dette den perfekte hobbyen.