- For noen er fjorårets båtsesong over for lenge siden, men for andre har den akkurat begynt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han tenker da spesielt på båter med påhengsmotorer som ligger ensomme og forlatte. Enten på sjøen eller på land.

Gjensidige alene mottok i hele fjor 2600 meldinger om skader på fritidsbåter med utbetalinger på 140 millioner kroner.

- Over halvparten av alle skadene kom fra båter som havarerte. Skadene domineres ellers av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

Sikret med en enkel knute

I Rogaland registrerte Gjensidige nærmere 200 skader i 2022 med utbetalinger på 11 millioner kroner. Snitterstatningen på disse skadene er 55.000 kroner. 20 av disse skadene var tyveri av eller fra båt.

Flest skader ble registrert blant båteiere bosatt i Stavanger, Karmøy, Sandnes, Haugesund og Randaberg. Flere lokale tall i tabellen over.

Hvert år opplever flere hundre båteiere tyveri fra eller av båt. En påhengsmotorer har ekstrem høy verdi, også i utlandet og er blant favorittene til kjeltringene, sier Voll. Ofte er det organiserte bander som står bak og det meste av tyvegodset blir sendt ut av landet.

Selv om liten skjærgårdsjeep med motor kan koste flere hundre tusen kroner. Likevel ligger mange båter ute gjennom hele vinteren, ofte uten å være låst eller sikret. Ofte er det bare en liten knute som skiller verdier for flere hundre tusen kroner fra å bli stjålet. Det nytter heller ikke å ha tatt båten på land om den er vinterlagret på en usikret henger, som nesten skriker på å bli kjørt vekk.

Skadesesongen starter nå

- Ellers vet vi av erfaring at været blir villere og våtere, år for år, sier Voll. Han tenker da på storm og synkeskader. Husk også at frostskader på båter og motor ikke dekkes av forsikringen, avslutter Voll.

Slik sikrer du båten din om vinteren:

  • Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere

  • Registrer båten i småbåtregisteret

  • Sikre båt og motor med vaier og hengelås

  • Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.

  • Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring

  • Fjern løs bensintank, eller lås denne inne

  • Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter

  • Bruk helst båthavner som har etablert vakthold

  • Ha jevnlig tilsyn gjennom vinteren der du sjekker at fortøyninger og sikring av båten er ok.