Mastra sjøspeiderne på sommertokt i Ryfylke

Mandag formiddag la «Restauration» fra kai på Mosterøy, og speiderne fra
Mastra sjøspeidergruppe var med det klar for en ukelang sommertokt i Ryfylke.

Publisert: Publisert:
MYE Å LÆRE: Det er både ivrige speidere og speiderledere som er med på den spennende sommertokta i Ryfylke. Her lærer Oleander Haugvaldstad hvordan man sikrere tauet etter å ha heist seilene.
SKIP O’HOI!: Mastra sjøspeidergruppe gleder seg til å vise frem Restaration ute i fjordene i løpet av uka.

Av Jone Bergøy Nedrebø

MOSTERØY: Båten ligger til kai i sundet mellom Mosterøy og Klosterøy da Øyposten entrer skuta.

Ombord er de ivrige speiderne fra Mastra i full gang med å gjøre klar den historiske båten til et ukelang sommertokt i Ryfylke.

HISTORISK: Det er en spennende jobb å heise seilene på den historiske båten. Her er noen av speiderne ute og balanserer for å gjøre klar klyverbommen.

Ukens program består av besøk i flere av øyrikets spennende havner, men først og fremst er hovedpunktet på agendaen å ha det kjekt – noe speiderne ser ut til å ta på fult alvor.

Flere av speiderne er flinke klatrere, noen av dem klatrer mer for å ha det gøy, mens noen av dem har jobben med å ordne med seilene. En av dem som klatrer for å ha det gøy er Olander Haugvaldstad.

IKKE SE NED: Når man er så høyt oppe i masta gjelder det å ikke se ned.

– Det var veldig god utsikt, men når de store bølgene fra ferjene kom måtte jeg holde meg litt ekstra godt fast, sier han til Øyposten, etter å ha klatret ned fra øverste del av masta.

Klatrekameraten til Olander er Vetle Tysdal. Vetle sitt oppdrag var først å feste en radarreflektor i tauverket og deretter være klatrehjelp.

– Radarreflektoren gjør slik at andre fartøy kan se båten vår, slik unngår vi farlige situasjoner, forklarer Vetle og legger til:

– Men den kjekkeste delen av jobben er nok å klatre opp for å ordne med seilene.

Frivillighetens matroser

Sommertokta startet med strålende vær, litt overskyet med noen solgløtt, og en laber bris fra sørvest. Kaptein Lars Bjarte Hakestad og resten av matrosene er fornøyde med været, men foretrekker litt mer vind når de er ute og seiler.

MINIFERIEN: Kapteinen og resten av matrosene ser frem til en flott ferie i Ryfylkebassenget med speidergruppa. Fra venstre: Lars Bjarte Hakestad, Rein Bjarte Hakestad, Tore Vareberg og Einar Jørgensen.

– På dag én skal vi hele veien inn til Sjernarøy. Det er ikke en veldig lang tur, men den kan bli lang hvis vi må gå med motorkraft hele veien, sier gjengen og ler.

Lars Bjarte Hakestad, Rein Bjarte Hakestad, Tore Vareberg og Einar Jørgensen er frivillige, og har tatt seg fri fra jobb til å være med på ukas seilas.

– Vi har vært heldige med været i dag, og det ser ut som det skal bli bra vær videre til uka også. Det er deilig å få en slik miniferie i flotte Ryfylke og det eneste jeg kan sette fingeren på er at det ikke er nok vind, sier Lars Bjarte Hakestad til Øyposten.

Mye å henge fingrene i

Speiderne har mye å henge fingrene i under seilasene. Det er alt fra å heise og senke seilene, holde styr på tauene, bade, fiske og spille ludo. Det er altså duket for en begivenhetsfull uke, som de har gledet seg lenge til.

FIRE KILOMETER TAU: Om bord er det mye å holde styr på, blant annet fire kilometer med tau. Her står Einar Jørgensen og Oleander Haugvaldstad, og hjelper til med å heise seilet.

– Det er fire kilometer med tau til sammen på denne båten, så det er nok jobb til alle som ønsker å bidra, sier Einar Jørgensen imens han hjelper med å heise det ene seilet.

TAPEREN TAR OPPVASKEN: Her sitter gjengen i dypt fokus under dekk og spiller ludo. Taperen må kanskje ta oppvasken?

Under dekk sitter en gjeng og spiller ludo, en fin måte å slappe av på. Når andre spiller ludo er det mer plass oppe på dekk til de som velger å kaste ut snøret for å prøve fiskelykken. Den heldige fiskeren i dag ble James William Freeman Fanudsen.

BADENYMFER: Det er kaldt i vannet midt i Boknafjorden, men speiderne er ivrige badere uansett.

James William skal på speidertreff til Sør-Korea neste år og har tenkt til å bruke ukas seiltur til å plukke opp noen kjekke triks.

– Jeg har vært speider i syv år, men det er alltid noe nytt å lære, sier han.

FISKELYKKE: James William Freeman Fanudsen sitter med fiskestanga og Oleander holder opp den flotte makrellen James William dro opp for noen minutter siden.

Ankrer opp på Nord-Talgje

«Restauration» la fra kai på Mosterøy klokken 11.00 om formiddagen mandag, og klokken 15.00 ankom båten kaien på Nord-Talgje, hvor båten skulle ligge for natten.

Speiderne fra Mastra gleder seg til å treffe noen av speiderne på Sjernarøy som skal bli med på båten videre. De ser fram til en spennende kveld, med soving i hengekøyer over dekk, eller i de komfortable sengene under dekk.

SJØMANNSLIVET: Det er kult å sove i hengekøye om bord på den historiske båten ifølge speidergruppa. Her ligger Simen (venstre) og Tobias (høyre) og slapper av.

– Vi liker å sove i hengekøyer, og det blir nok kjekt å treffe speiderne fra Sjernarøy som også skal bli med, sier speidergjengen fra Mastra idet båten legger til kai.