Kaien på Brimse har overlevd i over 50 år - helt til søndag

I følge hyttefolk og fastboere på Brimse har kaien overlevd både vær og vind, og mange forskjellige båter, helt til fundamentet sviktet på søndag. Det antas å ha skjedd over tid, men at det var strømmene fra baugpropellene til Rygerfjell var dråpen som fikk glasset til å renne over.

  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

Rennesøy: 

-Jeg har hatt hytte på Brimse siden jeg var liten og så lenge jeg har levd har ikke noe slikt skjedd før, sier hyttebeboer, Knut Nilsen til Øyposten.,

Øyposten fikk beskjed om at kaien delvis var rast ut på tirsdag. I båthavna i Østhusvik var jeg heldig som traff Knut Nilsen, med hytte på Brimse, som tilbydde seg å gi meg skyss frem og tilbake.

-Brimse er en øy som er helt avhengig av båttransport. Heldigvis går enda hurtigbåten innom, men for de 12 fastboende og 35 hyttebeboerne er det å komme seg til å fra øya med bil helt essensielt, sier Nilsen.

Overlevd vær og vind

Knut Nilsen har hatt hytte på Brimse helt siden han var liten, og i over 50 år har han brukt mye tid der inne. Han sier at kaien har overlevd allslags vær og vind, og forskjellige båter, helt til Rygerfjell begynte å gå i starten på 2021.

-Når ferja legger til kai kan du se hvor kraftige baugpropeller den har. Den ligger gjerne til kai en god stund og da virvles sand opp inn i moloen og båtene som ligger der beveger på seg, forklarer Nilsen og peker på de helt innerste båtene som beveger på seg i båthavna i Østhusvik.

Trenger en rask løsning 

Formann i Brimse Vel, Johanne Brendehaug er bosatt på Brimse og kan fortelle om hvor viktig det er å få en ny løsning raskt. Før Rygerfjell begynte med daglige avganger til Brimse var det bare ferjeavganger på mandag, onsdag og fredag, men nå som kaien foreløpig er stengt av må øyboerne finne seg en ny måte å komme seg over til fastlandet på.

-Jeg er i dialog med Stavanger kommune og det virker som de håndterer saken godt. Det jobbes med å få oversikt over hvor mange biler det er på øya og en midlertidig ferjeløsning. Men det er viktig at det kommer en rask midlertidig ordning for skyss av kjøretøy og diverse utstyr mens det jobbes med å utbedre kaien, sier Brendehaug.

Viktig for næringslivet

På Brimse er ferjeavgangene spesielt viktig for næringslivet. Ifølge fastboende, Johnny Olav Nielsen, er det fire gårdsbruk her inne som er nødt til å bruke ferja for å kunne skaffe fôr og utstyr til å stelle sauene på øya.

-Vi håper problemet fikses så fort som mulig. I mellomtiden håper vi på en god midlertidig ferjeløsning som eventuelt kan gå etter behov, sier Nielsen til Øyposten.