Flere og flere skifter over til propan grunnet høye energipriser

På Fogn har alle drivhusgartnerne gått over til propan. Et av de rimeligste alternativene etter prisene skjøt i været.

PROPAN OG LED: Propan og led er gode måter å kutte i budsjettet på ifølge Jon Olav Runestad på Fogn.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:

FOGN: Jon Olav Runestad er gartner på Fogn og har til sammen tre drivhus. Med stadig høyere energipriser så han seg nødt til å omstille driften, slik at han kunne spare der det var mulig.

– Utgiftene på gass og strøm eksploderte i løpet av siste halvår i 2021. Det var litt av et sjokk sammenlignet med de lave prisene vi hadde i 2020, sier han til Øyposten.

LED: Jon Olav Runestad skiftet over til led i slutten av 2021. Et prosjekt som kosten han fire millioner kroner.

Og på grunn av stadig høyere priser bestemte han seg for å skifte ut det gamle gassanlegget, gå over til propan og investere i nye led lys.

Les også

Lar seg ikkje skrema av høge straumprisar

– Jeg har nok brukt rundt 4–5 millioner kroner til sammen. Led lysene var dyrest, men de fikk jeg også støtte for, forklarer Runestad.

90 prosent legger over til propan

Ifølge Runestad har de fleste gartneriene på Fogn byttet over til propangass og han tror rundt 90 prosent av gartneriene i Ryfylke også har gjort det samme.

– Jeg la over til propan i februar og det er jeg veldig glad for,det er mye penger å spare for øyeblikket. Det er litt ulike mekanismer som setter prisen på propan kontra naturgass.

Runestad forklarer at han har fornyet varmesentralen med en mer energieffektiv fyrkjel, det vil redusere energibruken med minst 10 prosent.

FORBRENNINGSANLEGGET: Runestad den nye varmesentralen er mer miljøvennlig, mer effektivt og billigere i drift.

– Investeringer som nye ledlys, konvertering til propan og ny varmesentral er selvsagt dyrt i seg selv, men jeg regner med å tjene det inn over en lengre periode, mener han.

Led lysene vil øke avlingsveksten, i tillegg til at det nye forbrenningsanlegget er mer miljøvennlig grunnet mer effektiv forbrenning.

Mer sårbar

Omstilling av anlegget for å møte de høye energiprisene er ikke helt problemfritt.

– Å dyrke tomater med så mye høyere innsatsfaktorer er litt skummelt, en blir mer sårbar og jeg er mer på alerten nå enn jeg var før, sier han.

Derfor håper Runestad at diverse støtteordninger vil fortsette, slik at bøndene klarer å holde skuta flytende.

STØTTE: Runestad håper støtteordningene fortsetter utover den dyre vinteren vi har i vente.

– Jeg er veldig heldig som bor og driver med tomat i Norge. Myndighetene har tross alt hjulpet oss med støtteordninger, noe som ikke alt næringsliv foreløpig har fått.

Vi får bedre betalt for tomatene i år, og prisen på importerte tomater har også steget mye, det hjelper oss.

Spart mye

For å sette ting i perspektiv presenterer Jon Olav Runestad et røft regnestykke. Det viser hvorfor overgangen til propan var en nødvendighet.

– De siste ti årene har jeg brukt i gjennomsnitt én million kroner i året på naturgass til drivhuset. Skulle jeg gjort det i 2022 ville nok prisen ligget på tre millioner kroner, forklarer han.

Utover det kan han fortelle at han i april brukte 300 000 kroner på strømutgifter.

– Heldigvis får vi strømstøtte, og ledlysa bruker mye mindre strøm. Det er nok mange som sliter mer enn meg. Sitasjonen i Europa er nå ekstrem ustabil, og det er dessverre lite som tyder på at vi får tilbake ”normale” energipriser med det første, sier han og legger til:

– Da er fasiten enkel, enten må vil legge ned eller så må vi tilpasse oss, samtidig som våre organisasjoner kjemper med nebb og klør inn mot myndigheten for best mulig kompensasjonsordninger.