Starter hundebarnehage men mangler lokale

Anne Helene Wilson Prestemon har nylig flyttet til Finnøy. Saman med ei venninne planlegger ho å starte hundebarnehage i øyane.

Marlin Elle (t.v.) drev hundebarnehage i Stavanger før hun flyttet utenlands. Nå starter hun opp igjen, sammen med Anne Helene Wilson Prestemon.
Publisert:

Øyposten treffer venninnene i Rennaren hundepark på Hanasand. Marlin Elle drev tidligere hundebarnehage i Stavanger. Nå skal de i gang igjen, og denne gangen vil de både tilby hundebarnehage tre dager i uka og kurs for hundeeiere. Men de mangler fremdeles innendørslokale til de våteste og kaldeste dagene.

– Nå håper vi at noen kan hjelpe oss å finne et egnet lokale, sier Prestemon.

– Er det noen som har en låve eller liknende som står tom, vil vi gjerne at de kontakter oss med tanke på utleie.

Planene er klare

Prestemon forteller om planene for hundebarnehagen.

– Vi kommer til å hente og levere hundene hjemme. Vi tilbyr bading, føning og klipping av klør, og vil gå tur med hunden og trene den etter behov.

Hun mener at det kan være stort behov for dette i de to nordligste kommunedelene i Stavanger.

– Her er det helårs båndtvang, og man må helt inn til Tasta for å finne et kommunalt hundeluftingsområde. Dette er ikke god hundevelferd, selv om jeg absolutt ser behovet for båndtvangen når det går husdyr overalt, sier hun. Hun legger til at kommunen har ansvar for å legge til rette for hundevelferd over hele kommunen, ikke bare i de bynære områdene.

– Vi har inngått leieavtale med den private hundeparken Rennaren, og dette er det eneste stedet på øyene der hunden kan få løpe fritt. Rennaren er et flott område med både trær og vann og steder å gjemme seg. Men jeg synes likevel at kommunen burde tatt ansvar for å tilrettelegge for flere hundeluftingsområder i kommunedelene.

Tinka, Freya, Bella, Karma og Derix. Alle trives godt i hundeparken.

Ulike kurs

Blant kursene som Prestemon og Elle vil tilby, er blant annet hverdagslydighet og blodsporkurs. De vil holde kurs i «Hundens fem om dagen». Disse kursene vil ta for seg de fem momentene: aktivisering, samarbeid og kontakt, nesearbeid, balanse og kroppskontroll, og fysisk aktivitet.

– Dette er en sammenfatning av grunnbehovene til hunden, forteller Prestemon.

– «Fem om dagen-kurs» blir rett og slett kurs i hverdagsaktivisering. Ting alle kan få til og som ikke trenger å være tidkrevende i en travel hverdag.

Hun legger til at de også vil tilby kurs i hundens språk, og i tillegg passeringskurs.

Rennaren hundepark

Ingvild Høie var initiativtaker bak byggingen av hundeparken i sin tid.

– Vi hadde dette store området som ikke ble brukt, så vi gikk gjennom en lang søknadsprosess for å få lov til å gjerde det inn og bruke det til hundepark. Det var en stor engangsinvestering, og alt arbeidet med vedlikehold utføres på dugnad. Kostnadene med byggingen tok vi selv.

Ingvill Høie (t.v.) sørget for at parken ble bygget. Christina Helgevold besøker parken 3–4 ganger i uka sammen med hunden sin, Tinka.

I 2020 tok sønnen hennes over driften av hundeparken.

– Det er mange som bruker hundeparken mye. Noen er der flere ganger om dagen, mens andre kommer noen ganger i uka. Vi pleide tidligere å legge til rette for hundetreff om søndagen, men dette gjør vi ikke like ofte lenger. Men det er stor sjanse for å møte andre hundeeiere her, hvis du vil sosialisere hunden, forteller Høie.

Hun er ikke bekymret for at færre vil komme til å bruke hundeparken dersom kommunen vil legge til rette for flere hundeluftingsområder.

– Alle tiltak for hundevelferd bør vel sees på som positivt, synes hun.

Kart som visar Rennaren hundepark

Publisert: