Regjeringen vil øke skattene på laks og kraft med 33 milliarder

Rgejeringen øker grunnrenta for havbruk og vindkraft, og regner med å få inn 33 milliarder i økte skatteinntekter. Sjømatbransjen er i sjokk.

Publisert: Publisert:
Økt skatt blant annet på havbruk, er av grepene Regjeringen foreslår.

SKLATT: -Jeg er sjokkert over at en finansminister fra Senterpartiet nå drar opp håndbrekket for en hel distriktsnæring, sier leder i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark til Børsen.

Ystmark frykter at regjeringens nye skatteløfte vil sørge for at milliardverdier forsvinner ut av landet.

- Det er ingen naturlov som sier at man må investere i Norge. Denne skatten vil føre til at bedrifter som ellers ville investert i Norge, nå heller velger å investere i andre land. Store verdier vil også flyttes fra norske eierskapsmiljøer til internasjonale, sier Ystmark.

Heller ikke NHO er fornøyd.

-Det er dramatisk at regjeringen innfører så store skatteendringer. Det norske bedrifter trenger nå, er forutsigbarhet. I stedet innfører regjeringen en omveltning på rundt 33 milliarder kroner som kommer på toppen av allerede høye skatter for næringslivet, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener alle må bidra.

– Etter mange år hvor forskjellene har økt er det nødvendig med omfordeling. De som har fått mest må bidra mer for velferden, sa Gahr Støre da skattepakken ble presentert.

-Takket være tilgang på naturrressurser har noen industrier tjent mer enn andre, sier Støre og nevner vannkraft, vindkraft og havbruk.

– Vi foreslår å innføre en grunnrenteskatt for havbruk og vindkraft på land, sier Støre.

– De som tjener mer på grunn av naturressurser må bidra litt mer, legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum til.