FINNØY: Utenfor inngangspartiet har Erik Astad et svært la med ved. Ifølge han selv er det ikke kunst å lø et fint la, men det er likevel en viktig oppgave.

– Å klippe hekken fin vil ikke jeg kalle for kunst, derfor kaller jeg heller ikke dette for kunst, men det er artig for det om, sier han til Øyposten.

LOKAL VED: Slik ser det flotte og ferdig-lødde veden til Erik Astad ut. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Astad får veden sin fra Ombo og Finnøy, og det drar han godt nytte av både her og på hytta i Sirdalen.

– Jeg fyrer i peisen hver dag fra oktober til mai. Også hender det at jeg fyrer midt på sommeren noen ganger, hvis været er dårlig nok, sier han.

– Hva må temperaturen ligge på før du ikke fyrer lengre?

– Er det surt nok hender det kanskje at jeg fyrer når det er 17 grader ute. Folk synes det er litt spesielt, men det er ingen som klager på et godt å varmt hus, sier han og ler.

Må snart lø på nytt

Erik Astad viser frem hvor flott veden er lødd med inngangspartiet, men sier at det snart er på tide å lø det på nytt.

– Veden beveger på seg hele tiden. Når den løs opp er den våt og når den da tørker vil den trekke seg sammen. Derfor blir jeg nødt til å lø det om igjen om noen dager, sier han.

PRESISJON: Om noen dager skal Astad lø veden på ny, slik at det blir like rett som bjelken. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Presisjon er nemlig viktig, og Astad forteller at det skal bli like flott som det en gang var.

– For litt siden var det like rett som den bjelken her, og det skal det bli igjen.

Godt tatt i mot

Astad kan også fortelle at jobben med å lø ved blir godt tatt i mot av familien.

– Guttungen liker å være med å lø, og de andre elsker når det er fyr i peisen, forklarer han.

I huset har Astad to peiser, en på kjøkkenet hvor han koker kaffe og en i stua, for stemningens skyld.

KAFFE: Selv om det er godt over 20 grader ute bruker Astad sjansen til å vise frem hvordan han koker kaffe. Foto: Jone Bergøy Nedrebø