Kommunen åpner for å utsette betaling av kommunale avgifter

Kommunen merker at folk gruer seg til at kommunale avgifter snart forfaller til betaling på grunn av høye strømpriser, matpriser og renteøkning. Nå åpnes det for en for utsettelse av betalingen.

Publisert:
Økonomidirektør Kjartan Møller i Stavanger kommune.

STAVANGER: To ganger i året sender kommunen ut faktura på kommunale avgifter. Fakturaen ble sendt ut lørdag 20. august, og allerede uken før hadde mange bedt om betalingsutsettelse. - Mange innbyggere merker strømpriser, matpriser og renteøkninger. Kommunen skal gjøre det vi kan for å hjelpe, sier økonomidirektør  Kjartan Møller i Stavanger kommune.

Telefonene har strømmet inn til kommunens innbyggerservice den siste uken. Det nærmer seg tiden for den kommunale fakturaen for vann og avløp, henting av avfall og andre kommunale tjenester, og allerede før fakturaen er sendt ut har det kommet henvendelser om betalingsutsettelse.  

– Vi merker at folk sitter og gruer seg. Telefonene som kommer tyder på at enkelte nå er i en vanskelig situasjon. Dette kommer jo på toppen av strømpriser, matpriser og en nylig renteøkning, sier Møller.  

Kan søke om utsettelse

Betalingsfristen for de kommunale avgiftene er 20. september. De elektroniske fakturaene sendes ut lørdag 20. august, og de som får papirfaktura vil motta disse mot midten av uken.  

– Vi vil minne om at det er mulig å søke om betalingsutsettelse. Det kan folk gjøre på kommunens Min side-løsning, sier direktøren.  

Dette gjelder også for andre kommunale fakturaer, for eksempel barnehage og SFO. Møller minner også om at det lenge har vært mulig å endre til månedlig faktura.  

– Kommunen innførte ordningen med månedlig faktura for snart to år siden, og relativt få har benyttet seg av den. Rundt 2700 av 50 000 har bedt om månedlig faktura. Det var kanskje mindre aktuelt da de økonomiske tidene var bedre, men på Min side kan man endre dette nå slik at det vil gjelde fra nyttår, sier han.  

Kan endre selv

Avdelingssjef for regnskap og lønn, Hanne Karin F. Krog, forteller at kommunens mål er å skape stadig bedre selvbetjeningsløsninger.  

– Vi har gjort flere grep for å gjøre det enkelt for den enkelte innbygger selv å kunne ta valg som å velge antall faktura, å se tidligere fakturaer og nå sist, å kunne endre forfall på fakturaen - helt selv, og uten å måtte ringe kommunen for å be om hjelp, sier hun.