Kulturlandskap på Nord-Hidle. KULA er forkortelse for Kulturlandskap med nasjonal interesse. Heile Sjernarøyane inngår i registeret. (Foto: Rune Nedrebø)| Utstein kulturmiljø. |

FINNØY-RENNESØY:

19 landskap i Rogaland er utvalde til å vera med i registeret, frå Hylsfjorden i nord til Jøssingfjord i sør.,

I Rennesøy og Finnøy kommunedel er både Sjernarøyane og landskapet rundt Mastrafjorden med.

Kula står for «Kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse», og dei to øylandskapa i Finnøy og Rennesøy er havna i fornemt selskap saman med Hafrsfjord, Jækysten, Lysefjorden og vestlege del av Kvitsøy.

19 landskap i Rogaland

Dei 19 landskapa som er med er desse:

Hylsfjorden og Suldalsvatnet, Suldal kommune

Suldalsføret, Suldal kommune

Ulladalen, Suldal kommune

Avaldsnes, Karmøy kommune

Utsira, Utsira kommune

Sjernarøyene, Stavanger kommune

Hognalandsbassenget, Bokn kommune

Viglesdalen, Hjelmeland kommune

Rennesøy og Mastrafjorden, Stavanger kommune

Lysefjorden, Sandnes og Strand kommuner

Vestlig del av Kvitsøy, Kvitsøy kommune

Randabergkysten, Randaberg kommune

Hafrsfjord, Sola og Stavanger kommuner

Jærkysten, Hå, Klepp og Sola kommuner

Ørsdalen - Kvitlen, Bjerkreim kommune

Hadland - Sæland - Undheim, Time kommune

Storrsheia, Bjerkreim kommune

Høg-Jæren, Hå og Time kommuner

Blåfjell - Sandbekk - Jøssingfjord, Sokndal kommune

Om landskapa i Rogaland skriv Riksantikvaren dette:

«Sørvest i Norge ligger Rogaland fylke med kyststrekning, brede fjorder og smale fjordarmer, daler, hei og fjelltrakter mot øst. Fylket har varierte og særprega landskap, og mangfoldet blir særlig tydelig fordi de ulike landskapene ligger tett på hverandre. De store variasjonene i landskap setter premissene for variasjoner i landbruksdrift, ressursutnyttelse og levemåter. Rogaland blir gjerne delt inn i fire regioner: Dalane, Jæren, Ryfylke og Haugalandet.

https://www.oyposten.no/2020/10/22/stor-skepsis-til-nytt-landskaps-register/

Dagens landskap er et resultat av menneskers areal- og ressursbruk over tid. Landskapet vil alltid være i endring. Noen endringer kan føre til tap av kulturhistoriske verdier, andre kan bidra til å styrke dem. Med god planlegging kan landskapet brukes som en ressurs i samfunnsutviklingen, slik at vi både bevarer kvalitetene og videreutvikler dem i et langsiktig perspektiv. Landskapene forteller historien om Norge. De er en helhet av naturgitte og menneskeskapte forhold, og samspillet mellom disse. Sporene etter våre forfedre finnes overalt i landskapet, i det åpne jordbrukslandskapet, i skog og mark, på fjellet og i byen. Landskapet har alltid vært i endring, men tempoet og omfanget av endringene øker nå i en slik grad at viktige verdier står i fare for å gå tapt.

Målet er at KULA-områdene til sammen skal vise mangfoldet i kulturhistorien. De skal vise hvordan bosetning, næring og ferdsel har preget landskapet.».

Fortsatt landbruk og næring

Kula-registeret skal være et kunnskapsgrunnlag og forvaltningsverktøy for kommunene og andre myndigheter som påvirker og styrer utviklingen av landskap. Det viser hvilke landskap det knytter seg nasjonale interesser til,.

- Landskapa fortel historia om Norge. KULA er eit kunnskapsgrunnlag for planlegging, og inneber ikkje eit formelt vern eller freding. Landskapa vil alltid vera i endring, men med dette registeret ønskjer kulturmiljøforvaltninga tidleg og tydeleg å seia frå om kva landskap som har nasjonale interesse, og med dette bidra til ei meir forutsigbar arealforvalting, seier riksantikvar Hanna Geiran i ei pressemelding.

Rennesøy og Mastrafjorden er blant landskapa som er plukka ut i Rogaland.

Etablering av KULA-registeret er eit oppdrag frå Klima- og miljødepartementet. Utvelginga av landskap blir gjort i nært samarbeid med regional kulturmiljøforvaltning (fylkeskommuner og Sametinget) og kommunane blir involvert underveis i arbeidet.

Områdene blir lagt inn i den nasjonale kulturminnedatabasen Askeladden, og kan sjåast på Riksantikvaren si nettside Kulturminnesøk. Landskapa blir ikkje freda og har heller ikkje eit formelt vern. Landskapene i KULA-registeret skal kunna utviklast vidare av dei som driv landbruk og næring i områda, blir det understreka.

Kulturhistoriske landskap av nasjonal interessere (KULA) er et register over landskap det knytter seg nasjonale interesser til. Landskap fra Rogaland er nå en del av dette registeret.

Utstein kulturmiljø. Foto: FOTO: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,