Gartneriet på Lauvsnes er verdensledende på klimanøytralitet. Drivhuset er det første i verden som kombinerer CO₂ innhenting fra luften med et lukket veksthus.

– Et lukket veksthus betyr at alle lukene stenges slik at ingen varme slippes ut. CO₂-en som tilføres erstatter behovet for bruken av fossile brensler. Dermed vil anlegget mitt være et av de første klimanøytrale drivhusene i verden, sier Jan Terje Vignes til Øyposten.

KALDT VANN: Her viser Vignes fram noen av rørene som brukes for å frakte kaldt vann inn i drivhuset. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Et lukket veksthus har ikke muligheten for å lufte ut for å få bort fuktigheten, derfor må luften kjøres gjennom forskjellige luftaggregat. Vignes har også installert to vannrør som går fra sjøen og opp i drivhuset, som frakter inn kaldt vann for å kjøle ned anlegget.

– Luften inne i drivhuset vil hele tiden sirkuleres. Overskuddsvarmen skal lagres i tanker til når vi trenger varme. Kombinert med nedkjølingen fra sjøen vil drivhuset alltid ha en jevn temperatur, uansett om det er helt opp under taket, eller nede ved gulvet, forklarer han.

PUMPEHUSET: Her viser Vignes fram pumpehuset. Der går vannrørene igjennom og 800 meter ut i fjorden hvor de ligger på 80 meters dyp. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Det er «dritkult»

Anlegget til Jan Terje Vignes er mye å sette seg inn i, men det viktigste budskapet er at det vil være helt klimanøytralt, og dobbelt så energieffektivt.

– Når CO₂ aggregatene er på plass og «kombi-drivhuset» er ferdigstilt vil jeg kunne produsere tomater med null utslipp av klimagasser. CO₂ aggregatet henter gassene fra lufta som i teorien betyr at det fanger opp utslipp, sier han og fortsetter:

«DRITKULT»: I bakgrunnen kan du se noen av CO₂ aggregatene som skal settes i drift. Igjennom ett aggregat går det 90 000 kubikk med luft, til sammen har han 22 slike aggregat. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Noe av det beste med et slikt anlegg er at det vil produsere 40 prosent mer tomater på samme areal, i tillegg til å bruke 50 prosent mindre energi. Det er «dritkult».

For å ta et eksempel: Drivhuset til Jan Terje produserer 1000 tonn tomater på 30 mål i løpet av et år. Hvis energiforbruket ligger på åtte gigawatt – timer før «kombi-drivhuset», vil dette halveres når anlegget er ferdigstilt.

Det betyr at Jan Terje Vignes i prinsippet kan produsere 1400 tonn tomater, på 30 mål med et energiforbruk på fire gigawatt – timer i løpet av et år.

«Grønne tomater»

Etter planen skal drivhuset være et lukket veksthus i løpet av september og CO₂ aggregatene skal være installert i løpet av året.

– Det betyr at det blir helt «grønne tomater» til neste års Tomatfestival, i år er de bare «halv-grønne», sier Vignes og ler.

«GRØNNE TOMATER»: Her skal verdens mest «grønne tomater» produseres. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

I og med at Vignes er den første i verden med et slikt anlegg får han støtte fra både GreenCap Solutions og ENOVA for å realisere prosjektet.

– GreenCap er pådriveren, utvikleren og den som bygger anlegget, ENOVA er med på å støtte finansieringen. Å bli den som er med på å utvikle næringen og bane veien videre er veldig stas, sier han.

Tror det vil redde veksthusnæringen

Vignes tror at storsatsingen vil være med på å redde veksthusnæringen, spesielt med tanke på hvor dyrt det er å holde driften, og hvor dyrt det kommer til å bli.

– Avgiftene på CO₂ skal opp, i tillegg til at vi i det siste har sett noen ekstreme energipriser. Derfor tror jeg et slik anlegg vil være med på å redde veksthusnæringen.

Han mener også at Norge er den perfekte plassen for veksthus, fordi forholdene er så gunstige. Vignes synes også at det er veldig stas å være på lag med GreenCap som er et norsk selskap.

– Vi har ofte flotte sommerdager med kalde netter, det liker tomatplantene. Tilgangen på grønn energi og vann er også god. Derfor tror jeg at en slik løsning vil bli gjeldende i løpet av noen år, påstår han.