Kjører du om bord, må du snart betale. Men investerer du i en autopassavtale for ferje, blir det i det minste billigere. Foto: Sigbjørn Høidalen

– Dette er en god nyhet for privatpersoner og næringsaktører, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i ei pressemelding:

– Mange steder i landet er ferjen selve livsnerven. Regjeringen har lagt til rette for gratis ferjer og reduserte ferjetakster. Nå justerer vi forskuddsbeløpet i AutoPASS-ferjekonto så det blir en bedre sammenheng mellom forskuddsbeløpet og de reduserte ferjetakstene.

Samferdselsdepartementet setter ned forskuddsbeløpet for AutoPASS-ferjekonto. I 2024 vil både privatpersoner og bedriftskunder få redusert kravet til forskuddsbeløp med én tredel slik at de ikke trenger å binde opp like mye penger i forskuddsbetaling for å få rabatt som tidligere.

Varierende pris

Hvilken pris en betaler på ferje avhenger av ulike kriterier, men for å få rabatt på ferjebilletten må det innbetales et forskudd som hver reise trekkes fra i ettertid. I dag er det mulig å oppnå 50 prosent rabatt for privatkunder og 40 prosent rabatt for bedriftskunder med AutoPASS-ferjekonto.

Dette er forskuddsbeløpene i 2024:

  • Takstgruppe 1 (kjøretøy fra 0–8 meter) reduseres fra 3000 kroner til 2000 kroner

  • Takstgruppe 2 (kjøretøy fra 8,01–17,50 meter) reduseres fra 14.800 kroner til 9.900 kroner

  • Takstgruppe 3 (kjøretøy over 17,51 meter) reduseres fra 28.000 kroner til 18.700 kroner

– Regjeringen har levert på målsettingen i Hurdalsplattformen om gratis ferjer til øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet, samt alle ferjesamband med under 100.000 passasjerer årlig. I tillegg har billettprisene på flere ferjer blitt halvert, og regjeringen har foreslått å videreføre dette i 2024-budsjettet. Nå som vi har lagt til rette for reduserte priser, er det også riktig at vi reduserer beløpet som blir bundet opp til forskuddsbetaling, sier Nygård.

Ulike ferjesamband

På Arsvågen-Mortavika-sambandet, benyttes det brikkeløsning for betaling av ferjebilletten.

Finnøysambandet og Ryfylkeferja har vært gratis en stund, men vil sannsynligvis gå tilbake til Autopass-ferjekort som betalingsløsning for å oppnå rabatt når man igjen må begynne å betale for kjøretøy på ferjene. Dette skjer tidligst etter fylkestinget i februar.